Békakirály, Libabál, Kolompos és Mátyás király

Gyerekrendezvények a 18. Győri Könyvszalonon

bekakiraly-konyvszalon

A 18. Győri Könyvszalon háromnapos írott ünnepén a nyomtatott betűk mellett mindig helyet kapnak a színvonalas zenei koncertek, előadások, bábjátékok – hiszen nem titkolt cél, hogy minden korosztályt sikerüljön megszólítani, tartalmas kikapcsolódásra ösztönözni. Különös szerepe van ebben a gyerekműsoroknak, családi koncerteknek, amikor a szülők és csemetéik együtt tudnak felhőtlenül szórakozni.

A békakirály – A Dvorák-Patka Színház előadása
(SzaSzi írása)

A Dvorák-Patka Színház Grimm meséjét, A békakirályt hozta el a gyerekeknek november 16-án délelőtt a Kisfaludy Terembe. A legtöbb gyerkőc már ismerte a mesét, mégis új élményt jelentett az előadás, hiszen a megelevenedő szereplők nem szavakkal, hanem mozdulatokkal játszották el a történetet. Időben is utaztunk egy kicsit, egészen vissza a királylány gyerekkorában, amikor még önfeledten játszadozott, nem rémüldözött a csúf békától, sőt inkább kergette. De az idő gyorsan elszállt, a királykisasszony felcseperedett, eladósorba került. A kérők – az egyik kicsit pipogya, a másik kicsit öntelt, na de a harmadik igazi lovag – a királylány kegyeiért bármit megtettek volna. Ez lett a veszte a piros királyfinak – aki történetesen a királylány választottja –, mert a gonosz boszorkány békává változtatta. Innen már jól ismerjük a mesét. De tudtuk-e, hogy a béka minden áldott nap ott meregette a csúf gülü szemeit, ahol éppen a királylány járt? Ha a leányka vízért ment a kútra, a béka menten ott termett, ha a kertben olvasgatott, a béka megint csak ott termett… és így tovább. A rengeteg kacagtató jelenet mellett bepillanthattunk egy igazi boszorkánykonyhába. Még szerencse, hogy a banya varázsereje csak a színpad széléig terjedt. Így volt, nem így volt, élmény volt!


Libabál – A Veronaki zenekar családi koncertje
(Bári Edit írása)

libabal-konyvszalon

A Könyvszalon első családi rendezvényére november 16-án, 16 órakor került sor, amikor a Győri Nemzeti Színház színpadán a Veronaki zenekar adott koncertet Libabál címmel. Az együttes alapítója Tarján Veronika, akit rokoni szálak fűznek Varga Katalinhoz, a Gőgös Gúnár Gedeon írójához – Veronika a nagy mesemondó unokája. Ha létezik könyv, amit mindenki ismer, amin több generáció nőtt fel, hát az bizony a G. G. Gedeon. Ennek a könyvnek a megzenésített verseivel jött el hozzánk a Veronaki zenekar, hogy idevarázsolja a mesét: kinyitva a könyvet szépen útnak indulhassunk egy izgalmas kalandra az állatok birodalmába, az erdőbe, hogy sok érdekes találkozás után a rengetegből kijutva élményekkel gazdagon térhessünk haza.

Vidám, interaktív, zenés-mesés előadásnak lehettek részesei kicsik és nagyok. A közönség szívesen kapcsolódott be az éneklésbe, dobolásba, tapsolásba, hiszen a verseket nemcsak eldalolták, hanem el is játszották. A Veronaki zenekar koncertjét, mi tagadás, nem csak a jelenlévő gyerekek, de a felnőttek is nagyon élvezték.


Kolompos mulatság
(Bári Edit írása)

kolompos-mulatsag-konyvszalon

A magyar gyermekek egyik legnépszerűbb zenekara adott családi koncertet november 17-én. A Kolompos együttes egyik legfontosabb törekvése megismertetni és megszerettetni a gyermekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, s mindazt a páratlan zenei kincset, melyet örökségül kaptunk. Felcsendültek a jól ismert gyermekdalok, melyek hallatán ösztönösen dobogtak a talpak és csattogtak a tenyerek.

Felhőtlen szórakozás humorral, zenével, játékkal, hangszerismertetéssel. Biztos vagyok abban, hogy eddig senki nem tudta, milyen is az a „medvebőgő”, a „kutyahangú brácsa” vagy akár a „kisegér tambura” és persze a Kolompos zenekar legfontosabb hangszere, a kolomp. A gyermekek az előadókkal együtt énekelték és játszották el a dalokat, önkéntes táncosokként vettek részt az előadáson. A közönség egy gondtalan, mégis tartalmas és izgalmas, interaktív koncerten vehetett részt. Igazi mulatság volt.


Mátyás király születése napja – A Magyar Népmese Színház előadása
(SzaSzi írása)

magyar-nepmese-szinhaz-konyvszalon

November 18-án vasárnap a Könyvszalonra látogató gyerekek együtt ünnepelhették Mátyás király születése napját a Magyar Népmese Színház tagjaival. Nyugodtan mondhatjuk, volt itt minden, mint ahogy az egy királyi mulatsághoz illik. Az ünneplés lovagi tornával kezdődött, és akik nem voltak anyámasszony katonái, mint Márk, Zolkó és Sebestyén vitézek (a nézők közül!), igazi férfias megmérettetésben részesültek. Beatrix királyné udvarhölgyei (szintén a nézők közül) fátylaikat libegtetve közös táncukkal köszöntötték az uralkodót. Mujkótól, az udvari bolondtól mi is telhetett volna más, mint bolondos okosságok vagy okos bolondságok mondása. Bölcsességben éppen ennél az udvarnál sosem volt hiány, és ezt Okos Katica (ő is a nézőtérről érkezett) be is bizonyította nekünk. De minden mulatságnak vége szakad egyszer, így ennek is. Mátyás király ezután azonban nem a henyélést választotta időtöltésül, hanem álruhát öltött, hogy szétnézzen az országban. Volt is számos kalandja és igazságtétele, így történhetett, hogy a zsarnok kolozsvári bíró is megkapta a magáét. Az is kiderült ám, hogy nemcsak Mátyás királyunk volt ilyen bölcs és igazságos, hanem a felesége, Aragóniai Beatrix is. Jól éreztük magunkat, reméljük, máskor is a vendégei lehetünk!

Bári Edit, SzaSzi
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára, Vas Balázs

2018.11.21