M. Kácsor Zoltán: Sárkánytörvény

Sulyok Attiláné írása a könyvbemutatóról

m-kacsor-zoltan-konyvszalon

A 18. Győri Könyvszalon első napján, november 16-án délelőtt került sor M. Kácsor Zoltánnak, a Rómer Flóris Múzeum Madách-gyűjteménye gondozójának rendkívül érdekes, mozgalmas, interaktív kötetbemutatójára a Győri Nemzeti Színház csillárszintjén felállított Pódiumszínpadon, ahol megismerhettük a Sárkánytörvényt.

A rendezvényen a Gárdonyi Géza Általános Iskola harmadikosai tevékeny részt vállaltak tanítónőjük kíséretével. A szerző kérdéseire kreatív válaszokat adtak, egyúttal akár további ötleteket is nyújtva a számára. M. Kácsor Zoltánnak nem ez az első könyve, hiszen a Zabaszauruszok sorozatban 2017-ben megjelent az Utazás Dínómdánomba című rész (a tavalyi Év Gyermekkönyve-díj döntőse), ennek kitűnő folytatása az ez év szeptemberében, a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Sárkánytörvény, melyben a korábban megismert három jó barát eléri célját. A szerző idén már több mint 100 könyvbemutatót tartott, sok helyen járt rendhagyó irodalomórákon, ahol hasonlóan aktivizálja a gyerekeket, és türelmesen meghallgatja válaszaikat.

A mostani találkozás során eleinte arról beszélgetett a gyerekekkel, mit dolgozik egy író, és mit kíván a legjobban – nyilván azt, ha minél többen olvassák a könyveit, és szeretik a történeteit. Szemléletesen mutatta be a szereplőket, hatalmas képek segítségével. Először a könyv borítóját láthattuk nagy képen, majd néhány illusztrációt a műből. Rendkívül találó a szereplők elnevezése, így a Rilex név a világ legnyugodtabb, legjámborabb dínóját rejti, aki fogorvosként dolgozik. A keselyű Kunyi, mert állandóan kéreget, és aki a T-Rex szájában lakik. De a többiek nevében is érvényesül a játékosság vagy egy jellemző tulajdonság. A kisebbik dínó Barmol, a raptor, a komisz varjú Káró lett, aki folyton gonoszkodik – ő a negatív szereplő, kedvenc hobbija a bosszúállás. Tivornyás Vitorlás és Leiszút Feliszút, a selypítős sárkány is megjelenik a meseregényben, mely bővelkedik szójátékokban.

Dínómdánom, a dínók fővárosa egy hatalmas kráter mélyén fekszik, az első részben oda igyekeztek a szereplők, a második részben pedig megpróbálnak kijutni onnan. A gyerekek fantáziáját teljesen megmozgatta ez a téma, mert jobbnál jobb ötleteket adtak azzal kapcsolatban, hogyan lehet kijutni egy mély kráterből. Később kiderült a történet szerinti valódi válasz is: egy jó sárkány – Háromig Számolok – segít nekik ebben, aki Őfelsége kincstárában dolgozik, tehát sárkánykincstárnok. Nagyjából annyira tűnik veszélyesnek, mint a jól ismert Süsü. A szerző felolvasta azt a részletet a könyvből, amikor a főszereplők megismerkednek a sárkánnyal: a dühös, füstölgő, ideges bestia hirtelen megváltozik a hatásukra. De hogy lesz-e harc köztük, és végül kik győznek, azt megtudhatjuk a könyvből.

A bemutató során a gyerekek olyan feladatot is kaptak, hogy meg kellett rajzolniuk egy kép hiányzó részletét. A legügyesebb rajongók jutalmul dínós tetoválásokat nyertek, nagy-nagy örömükre. Láthattunk egy szemléletes térképet is – Kecskés Judit rajzát, melyen kitűnő nevek mutatják be a Szaurusz-szigeteket. Íme néhány a találó földrajzi nevek közül: Csendetlen-óceán, Áldozatok völgye, Grillcsirke-sivatag, Okostojás-domb, Végtelen-síkság, Acsargó-mocsarak. Gyíktaréj pedig a legmagasabb hegyeket jelenti.

A Sárkánytörvény különleges, izgalmas világba kalauzol el bennünket. Egy humorral átszőtt mese, mely a barátság fontosságára hívja fel a figyelmet. Nemcsak a kisiskolások, hanem akár szüleik számára is jó kikapcsolódást, tartalmas együtt szórakozást nyújt. Igényes a kivitelezés, szép a borító, és fantasztikusak az illusztrációk, melyet Kecskés Juditnak köszönhetünk. A kitűnő illusztrátor sajnos nem tudott részt venni a könyvbemutatón, mert megbetegedett. A szerző a fellépés után dedikálta az érdeklődőknek eddig megjelent köteteit. Jó kalandozást a dínók birodalmában, és további sok sikert a szerzőnek! Kíváncsian várjuk a Zabaszauruszok sorozat jövő tavasszal megjelenő folytatását!

Sulyok Attiláné
Fotók: Terman Tímea

2018.11.21