50. születésnapján is ragyogott a Győri Filharmonikus Zenekar

Gálakoncert az Olimpiai Sportparkban

gyori-filharmonikus-zenekar-galakoncert

Zsúfolt nézőtér előtt felejthetetlen születésnapi gálakoncertet adott a hivatásossá válásának 50. jubileumát ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar. Az Olimpiai Sportparkban rendezett esemény a komolyzenét kedvelők családjának nagy ünnepe volt – világsztárokkal, köszöntőkkel, díjátadókkal és a muzsika csodálatos hangjaival.

A zenekar tagjainak rendhagyó – és nagy tapssal kísért – névsorolvasása után Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója ünnepi köszöntőjében elárulta annak titkát, hogy minek köszönhetően válhatott az együttesük napjainkra az ország vitathatatlanul egyik legjobb szimfonikus zenekarává. A munka és az alázat mellett a szeretetet fontosságát emelte ki, amely a hivatás és a rend szeretetében, valamint az egymás iránt érzett tiszteletben ölt testet. Kitért arra is, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar a rábízott közpénzekkel jól gazdálkodó, a rászabott közfeladatokat magas minőségi szinten ellátó nemzeti besorolású előadó-művészeti intézmény. Az idei jubileumi év eseményei kapcsán az egyik legnagyobb dicsőségként azt említette, hogy első magyar szimfonikus zenekarként felléphettek a világ egyik legújabb, legimpozánsabb és legizgalmasabb hangversenytermében, a hamburgi Elbphilharmonie nagytermében. A következő fél évszázadra azt ígérte: alázattal és keményen fognak azon dolgozni, hogy a jövőben még többen legyenek tanúi és részesei a Győri Filharmonikus Zenekar értékteremtő munkájának, a klasszikus zenei értékek bemutatásának.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a zenekart a város kulturális életének egyik legfényesebb ékkövének nevezte. Mint mondta, a Győri Filharmonikus Zenekarról világsztárok beszélnek nagy elismeréssel, így aztán szerinte ezen a különleges estén az ünneplés mellett a tisztelet kifejtése is helyénvaló. Az Európa Kulturális Fővárosa kapcsán beadott pályázatról szólva úgy fogalmazott: annak eredményétől függetlenül Győr ma is a kultúra fővárosa, hiszen ahol ilyen társulatok működnek, az a város a kultúrában megkerülhetetlennek számít.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára, miután múltidézésével bizonyította a zenekar rangos előéletét, ugyancsak említést tett az Európa Kulturális Fővárosa pályázatról. Úgy fogalmazott: ha Győr nyer a pályázaton, az nagy lökést adna a város új hangversenytermének a megépítéséhez, melyre a Modern Városok Program keretében még Orbán Viktor miniszterelnök tett ígéretet.

A fantasztikus zenei előadások sorát az ünnepi beszédek mellett pár perc erejéig díjátadás is megszakította. Az 50 éves Győri Filharmonikus Zenekar ugyanis az ünnepi évében díjat is alapított, mellyel azokat szeretnék elismerni, akik sokat tettek a zenekarért. Fűke Géza és Berkes Kálmán művészeti vezető az első alkalommal három díjat adott át. Ez esetben az elismerések nem személyeknek szóltak, hanem intézménynek, hivatalnak és vállalatnak.

A Győr városának adományozott díj indoklásában az szerepelt, hogy fenntartóként a város anyagi és erkölcsi értelemben az elmúlt évtizedekben mindig a zenekar mellett állt, miközben ma már mind inkább stratégiai partnerként tekint az együttesre, s bármilyen kérés esetén a városvezetés részéről segítő szándékkal találkoznak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ítélt díjat az indokolja, hogy felügyeleti szervként kiemelten fontos a támogatása, amely alapjaiban járul hozzá a zenekar pénzügyi stabilitásának biztosításához. Kiemelésre méltó, hogy az elmúlt nyolc évben három és félszeresére növekedett az együttes állami támogatásának a mértéke.

Az Audi Hungaria részére adományozott díj annak szól, hogy a vállalat azon felül, hogy gépjárművekkel és anyagiakban is segíti a Győri Filharmonikus Zenekart, hihetetlen presztízsértéket jelent, hogy egy ilyen világszerte ismert és elismert márka áll az együttes mögött. A díjat Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke vette át.

A gálakoncert sztárvendége az idén ugyancsak fél évszázados születésnapját ünneplő brit The Kingʼs Singers volt, amely ugyancsak zajos sikert aratott. Egy ilyen színvonalas rendezvény után már előre örülünk annak, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar jövőre is jubileumot ünnepel, mivel akkor lesz 125 esztendeje a győri városi zenekar megalakulásának.

2018.11.17