642

Emma Thompsont és Sarah Gordyt kitüntették a Buckingham-palotában


emma-thompson-sarah-gordy

A Brit Birodalom Rendjével tüntették ki a Buckingham-palotában az Oscar-díjas Emma Thompsont és Sarah Gordy színésznőket – adta hírül a BBC News. A lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító ranggal járó kitüntetést Vilmos herceg adta át a palotában rendezett ünnepségen.

„Kiskora óta ismerem, úgyhogy csak kuncogtunk” – mesélte Emma Thompson a londoni ceremónia után az újságíróknak. Az Oscar- és BAFTA-díjas sztár hozzáfűzte: „Nagyon jó érzés volt”, hogy a színművészetben nyújtott munkásságáért kapta meg a dame rangot.

A ceremónián Sarah Gordy is megkapta a Brit Birodalom Rendjét (MBE). Ő lett az első Down-kóros nő, aki elnyerte az uralkodói kitüntetést. A színésznő, aki korábban a Mencap jótékonysági szervezet jószolgálati nagyköveteként is járt már a Buckingham-palotában, a Hívják a bábát (Call the Midwife) és a Ház az Eaton Place-en (Upstairs Downstairs) című sorozatokban szerepelt. „Nagyon keményen dolgoztam azért, amiben hiszek” – mondta el Gordy, és hangsúlyozta, hogy szeretne másoknak is erőt adni példájával, különösen a Down-szindrómával élőknek.

Az 59 éves Emma Thompson az újságíróknak arról is beszélt, hogy szeret nyíltan állást foglalni politikai kérdésekben, és az alkalmat megragadva felhívta a figyelmet arra, hogy akár hárommillió brit iskolást is érinthet a „szünidei éhezés”. A színésznőt férje, Greg Wise, valamint két gyermeke, Tindy és Gaia is elkísérte a ceremóniára.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2018.11.17