Változó terek – A Duna menti térség történeti térképeken, 1650-1800

Megnyílt a nemzetközi vándorkiállítás a győri könyvtárban

valtozo-terek

A 18. Győri Könyvszalon előestéjén, a rendezvénysorozat keretében megnyitotta kapuit a Változó terek – A Duna menti térség történeti térképeken, 1650-1800 című nemzetközi vándorkiállítás a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában. A különleges tárlat Pécsről érkezett városunkba, és január 15. után Kolozsvárra költözik.

November 15-én, 14 órakor került sor a többnyelvű kiállítás ünnepélyes megnyitójára, ahol először dr. Horváth József, a könyvtár igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket maga és az intézményvezető, dr. Horváth Sándor Domonkos nevében, majd Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere tette ugyanezt a megyeszékhely és Borkai Zsolt polgármester képviseletében. Elmondta, hogy pillanatnyilag az egész város kitüntetett figyelemmel kísér minden tudományos és kulturális eseményt közös célunk, az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő cím elnyerése miatt, ez a tárlat pedig tökéletes példája ennek.

Ezután dr. Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának és Információs Központjának főigazgatója fejtette ki, hogy Győr természetes helye egy Dunával kapcsolatos kiállításnak, a Könyvszalon pedig a lehető legtökéletesebb időpontot és a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítja neki. Kiemelte, hogy szellemi-kulturális örökségünk egy része régiókhoz kötött és határokon átívelő – éppúgy, mint a Duna menti országok közössége, mely a múltban gyökerező, de ma is ható Duna szellemiségének révén hozott létre térátlépéseket, melyek nemcsak fizikai és földrajzi kapcsolatot jelentenek, hanem a kultúrák egymásba folyását is. Elmondta, hogy a kiállítás – nemzetközi jellegéből fakadóan – két nyelven (angolul és németül) van feliratozva, de a nyomtatott katalógus tartalmazza a magyar nyelvű fordítást, sőt még kiegészítő információkat is, ezért érdemes kézben tartani, amíg végignézzük a több száz éves térképeket.

Ezt követően a rendezvényt és az együttműködést – melynek köszönhetően láthatjuk ezt a különleges tárlatot – méltatta dr. Wolfgang Zimmermann, a Generallandesarchiv Karlsruhe igazgatója. Torma Attila helytörténész tolmácsolásában hallgathattuk meg, hogy a vándorkiállítás 1 éve indult el Karlsruhéből, és végigvonul minden Duna menti országon a forrástól a Fekete-tengerig. Elmondta, hogy a vándorkiállítás 17. és 18. századi térképeken keresztül mutatja be a dunai örökséget, mely egységbe tudta foglalni még a végleteket is, mint például a keresztényeket és a muszlimokat vagy a Habsburgokat és a török szultánt. Ez az örökség meghatározza a mai tudatunkat is, hiszen a Duna most is összeköt bennünket.

A kiállításmegnyitó végén a könyveké lett a főszerep, hiszen először két könyvbemutatót tekinthetett meg a nagyérdemű közönség. Mindkét mű nemzetközi együttműködésből született. Először Dr. Verók Attila, az egri Eszterházy Károly Egyetem Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszékének tanszékvezető főiskolai docense mutatta be a Luther und die Evangelisch-Lutherischen in Ungarn und Siebenbürgen című konferenciakiadványt, majd ismét dr. Horváth József állt a mikrofonhoz, hogy egy tudományos igénnyel készült szépirodalmi antológiára hívja fel a figyelmet, a Der Flussra. Az előbbi témája a wittenbergi reformáció hatástörténete a Kárpát-medencében, míg az utóbbi egy antológia a folyóról. Ezután a vándorkiállításhoz kapcsolódó két kiadványról ejtett néhány szót a könyvtár igazgatóhelyettese: a Változó terekhez készült német nyelvű, album minőségű katalógusról, valamint egy – szintén német nyelvű – tanulmánykötetről a kései török háborúkról, majd felhívta a figyelmet a tárlat kísérőrendezvényeire is: három színvonalas ismeretterjesztő előadást hallgathatnak majd meg az érdeklődők a könyvtárban a kiállítás ideje alatt.

A megnyitóünnepség végén egy tárlatvezetés keretében Josef Wolf M. A., a tübingeni Institut für donauschwäbische Geschicte und Landeskunde munkatársa mutatta be a kiállítást a megjelenteknek németül, Torma Attila tolmácsolásával.

tmoni
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára és Terman Tímea

2018.11.16