Kiállították a fehérvári székesegyház régészeti feltárásán talált bronzkorpuszt


szekesfehervar-bronzkorpusz

A nagyközönség is láthatja a székesfehérvári városházán november 5-étől azt a 13. század elejéről származó bronzkorpuszt (Krisztus teste), melyet a Szent István-székesegyházban zajló régészeti feltárás során találtak.

Korai Árpád-kori épületek, valamint 14. század elején épült templom maradványai is előkerültek a munka során. Spányi Antal megyés püspök felidézte, a székesegyház felújításának megkezdésekor felmerült, hogy kutatni kellene az épület padlózata alatti részeket. Az ásatásokhoz készséggel járult hozzá, miután a város vállalta az anyagi fedezetét – tette hozzá. A püspök szerint a régészeti eredmények jelentős mértékben növelik az ismereteket, gazdagítják a város és a megszentelt hely történetét.

Cser-Palkovics András polgármester rámutatott: a feltárás is bebizonyította, hogy a domb, amelyen a székesegyház áll jelenleg, nem csak Székesfehérvár, hanem az egész nemzet történelmi, szakrális központja volt. Jelezte, hogy az ásatás során megtalált korpuszt november 5-étől kiállítják a városházán, majd a székesegyház teljes felújítását követően a megtalálási helyszínen kaphat helyet.

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy a korpusz a 13. század első harmadából, a tatárjárás előtti időkből származik. A bronzból készült, zománcberakású, gótikus stílusú limoges-i korpusz feltehetően oltárkereszt vagy körmeneti kereszt funkciót látott el.

Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum ásatásvezető régésze közölte: a munkálatok során 14. századi szentélyt találtak, melyet gótikus stílusú pillérek tartottak, ezek díszesen faragott lábazata szinte érintetlenül bukkant elő. A templomot később – valószínűleg a 15. század elején – háromhajóssá bővítették. A templom körül temetőt találtak, ahol egyházi és világi személyek maradványai kerültek elő. A templom kerítésén kívül Árpád-kori lakóépületeket és gazdasági épületeket tártak fel. A régész elmondta, hogy a templom a török hódoltság idején dzsámiként működött, majd a 18. században több ütemben átépítették, végül 1768-ban a városi polgárság adományaiból készült el a ma is látható, freskókkal díszített templom, mely 1777-től püspöki székesegyház rangot kapott. Elmondta azt is, hogy nemcsak középkori, hanem barokk leletek is előkerültek az épület környékén fellelt kriptákból. Ezekben főleg rózsafüzéreket, feszületeket és liturgikus tárgyakat találtak.

Az értékes lelettel kapcsolatban Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, hogy „egy kis csoda lesz látható a következő hónapokban a városházán”. A városvezető történelmi, hitéleti és kulturális szempontból is fontos eseménynek nevezte a korpusz megtalálását, amelyet minél több emberrel szeretnének megismertetni. Spányi Antal megyés püspök úgy vélte, a jóisten ajándéka a korpusz. Megjegyezte, hogy ez a szakrális tárgy segíthet abban, hogy Szent István városa tovább erősödjön kereszténységében, városszeretetében egyaránt.

MTI Fotó: Kovács Tamás
Forrás: MTI

2018.11.14