Nemzetközi eredmények

Rejtvényfejtők, artisták és emlékérmék szereztek dobogós helyezéseket hazánknak

helyezesek-erem

Bronzérmes lett a magyar rejtvényfejtő-válogatott a prágai világbajnokságon november 10-én; valamint második helyezett lett Fehér Ádám és Kassai Benjámin artista kínairúd számával a Daidogei World Cup elnevezésű Japán utcafesztiválon, amelyet a napokban rendeztek meg Shizuokában. Illetve 2. helyezést ért el a Coin Constellation elnevezésű nemzetközi versenyen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) emlékérme.

István György, a magyar rejtvényfejtő-válogatott csapatkapitánya arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 27. Rejtvényfejtő-világbajnokságra négy kontinens 35 országából 250 versenyző érkezett. A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete szervezte magyar küldöttség remekül szerepelt, a német és az amerikai csapat mögött – 2004 után újra – megszerezte a harmadik helyet – tette hozzá. A csapat tagja volt Madarassy Pál 42 éves közgazdász, Gyimesi Zoltán 41 éves boltvezető, nemzetközi sakknagymester, Horváth Zoltán 32 éves programozó, valamint Samu Viktor 24 éves kutató vegyész. István György elmondta azt is, hogy egyéniben Horváth Zoltán volt a legjobb magyar: 10. helyezett lett. A 18 éven aluliak versenyében a 17 éves Gyimesi Péter a negyedik, míg a vb-újoncok között a 21 éves Nagy Kartal az ötödik helyezést szerezte meg. A csapatkapitány hozzátette: jövőre Németország, 2020-ban pedig Kína rendezi a világbajnokságot, amelyre az egyesület jövő tavasszal indítja a nyílt válogató versenyét. Azt is elárulta, hogy a rejtvényfejtő-világbajnokságon nem a Magyarországon jobban ismert keresztrejtvények szerepelnek, hanem nyelv- és kultúrasemleges logikai feladványok, mint a közismert sudoku.

A januárban rendezett XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, majd a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon egyaránt különdíjat nyert párost, Fehér Ádámot és Kassai Benjámint a budapesti seregszemle után keresték meg a japán szervezők, hogy meghívják őket a novemberi összejövetelre. A shizuokai programban az artisták mellett más művészeti ágak képviselői is bemutatkoztak a közönségnek. „Hét és harminc perc közötti előadásokkal lehetett indulni, így volt, aki nemcsak egy számot, hanem komplett műsort mutatott be” – mondta Fehér Ádám. A produkciókat egy 30 fős, civilekből álló zsűri értékelte, amely elsősorban nem a technikai teljesítményt, sokkal inkább a látványos, közönségnek tetsző előadásmódot díjazta. A fiatalok másodikak lettek a mintegy tizenöt, Európából és Amerikából induló produkció közül. A seregszemlén a japán előadók külön szekcióban indultak, őket külön zsűri értékelte.

„Nagyon jó élmény volt ez a fesztivál, a japán emberek nagyon udvariasak és kedvesek. Reméljük, hogy legközelebb is meghívnak majd minket a Daidogeire” – mondta Fehér Ádám. Az artisták öt méter magas, gumival bevont és négy oldalról kifeszített kínai rúdon mutatják be erő- és akrobatamutatványaikat. Fehér Ádám és Kassai Benjámin a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolába jártak, ott ismerkedtek meg és évek óta közösen lépnek fel. A Daidogei név japánul utcaszínházat jelent. Ázsia egyik legismertebb előadóművészeti fesztiválját 1992 óta minden évben november elején rendezik meg a majdnem négy millió lakosú Shizuokában, ahol eddig 90 csoport lépett fel 1,5 millió néző előtt.

Klasszikus érem kategóriában 2. helyezést ért el a Coin Constellation elnevezésű nemzetközi versenyen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2017-ben kibocsátott Kiegyezés 150. évfordulója ezüst emlékérme. A nemzetközi pályázatra 26 ország 41 képviselője küldött nevezést, összesen 222 darab 2017-ben kibocsátott emlékérme versengett kilenc szakmai kategóriában. A nemzetközi megmérettetést most 12. alkalommal rendezték meg – olvasható a Magyar Nemzeti Bank MTI-hez eljuttatott közleményében. Az emlékérmét az MNB 2017. május 29-én, a kiegyezés megkötésének 150. évfordulóján bocsátotta ki. Az emlékérmék 52,5 milliméteres átmérőjükkel különlegesen nagy méretűek, visszahajló belső peremük újszerű kivitelt jelentett. A 20 000 forint névértékű emlékérme 925-ös finomságú ezüstből készült, súlya 77,6 gramm. Az emlékérméket Kósa István, a Magyar Pénzverő Zrt. nyugalmazott fővésnöke, a forgalmi érmesorunk névértékes oldalát is megálmodó művész tervezte. Mint a közleményben kiemelik, 2017-ben ugyanebben a kategóriában I. helyezést ért el a középkori magyar aranyforintokat bemutató sorozat részeként megjelent, Soltra E. Tamás által tervezett Zsigmond aranyforintja elnevezésű emlékérme.

Forrás: MTI

A kép a pixabay.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.11.13