''Egy természeti tünemény megfejthetetlen erejével hatott…''

Felavatták Bethlen István szobrát

bethlen-istvan-szoboravatas

Október 11-én délelőtt, verőfényes napsütésben, a zsinagóga tőszomszédságában került sor gróf Bethlen István egész alakos szobrának avatóünnepségére.

Borkai Zsolt polgármester nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy Győr egy dinamikusan fejlődő modern város, ahol a csúcstechnológia a mindennapok része, de ezzel együtt a hagyományok őrzője is. Városunk olyan értékek birtokosa, amelyek komoly felelősséget rónak az itt élőkre. Leszögezte: a mi felelősségünk, hogy ezeket az értékeket megismertessük a győriekkel, a magyarokkal és egész Európával. Ennek több módját is alkalmazza városunk, így például hagyományőrző fesztiválok és ismeretterjesztő előadások megszervezése, műemlékeink és katonasírjaink felújítása, vagy éppen pályázat benyújtása az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Múltunk nagyjaira emlékeztetnek bennünket a történelmi személyiségeket ábrázoló köztéri szobrok is.

Gróf Bethlen István a múlt század egyik legjelentősebb magyar politikusa volt. Nevéhez fűződik a Trianon utáni konszolidáció, hiszen 1921-től egy évtizedig ő állt a kormány élén. Intézkedései hozzájárultak városunk közoktatásának fejlődéséhez, és ösztönözték a győri ipar fellendülését.

Bethlen István bronzszobra méltó környezetben kapott helyet: a városrehabilitáció során megszépült Újváros elején, a korábban helyreállított zsinagóga és az állami támogatással felújított Insula Lutherana között frissen kialakított parkban fog állni.

Dr. Fekete Dávid alpolgármester – aki egyben a városrész önkormányzati képviselője is – köszöntőjében a jeles államférfi életművének két momentumát méltatta: egyrészt, hogy talpra állította az első világháború következtében megroskadt országot, másrészt, hogy pályája mentes volt a szélsőségektől, politikusként a tolerancia jellemezte. Emlékműve a vallási türelem jelképévé vált Kossuth utca közelében a lehető legjobb helyre került. Köszöntője végén Fekete Dávid bejelentette, hogy a szobrot körülölelő aprócska tér mától gróf Bethlen István nevét viseli.

A köszöntőket követően a város vezetői leleplezték Páljános Ervin alkotását. A közönség ezután a Győri Nemzeti Színház színészeinek előadásában a Sík Frida által összeállított Szívdobogás című ünnepi műsort hallhatta.

Berente Erika
Fotók: Vas Balázs

2018.10.12