170 éves a Magyar Honvédség – Vándorkiállítás Győrben

Képriportunk

magyar-honvedseg-170

Győrbe érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása, amely betekintést enged a honvédség elmúlt 170 évének viharos történéseibe, továbbá bemutatja annak jelentős eseményeit, jellegzetes tárgyait.

A jubileumi tárlat az ország számos városában bemutatkozott már, így Székesfehérvár, Nyíregyháza, Szeged, Kaposvár, Veszprém, Gödöllő, Kecskemét, Miskolc, Dunaújváros után jelenleg a győri városháza aulájában kapott helyet.

Az ünnepélyes megnyitóra október 1-jén, hétfőn került sor a helyszínen, ahol a résztvevőket Dr. Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. Utalva városunk katonai hagyományaira és szerepére, így fogalmazott: „Jó szívvel fogadjuk ezt a kiállítást, hiszen Győr mint katonaváros is többször bizonyított a történelemben. Büszkék lehetünk azokra a katona hőseinkre, akik akár életüket áldozták, akár más áldozatot hoztak.”

A kiállítás megtekintését Orosz László százados, a 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda megbízott irodavezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A bemutató a honvédség történetét az 1848-as megalakításától napjainkig öt nagy korszakra bontva idézi fel, mindegyikhez egy-egy jellemző egyenruhát és zászlót társítva. A kiállítás különlegessége a Hősök Fala, amely egy-egy katonaportrén keresztül személyesebbé, valóságosabbá, hitelesebbé teszi a visszaemlékezést. A történelem folyamán számos alkalommal álltak helyt a magyar katonák, bizonyítva, hogy kivételes teljesítményre képesek. Olyan hősöket, példaképeket adtak a nemzetnek, akikre ma is büszkék lehetünk.

A vándorkiállítás a városháza aulájában október 12-én délig, ingyenesen látogatható.

Szabó Szilvia
Fotók: Vas Balázs

2018.10.02