Teret adunk Önnek!

Megújult kölcsönzőtér, korszerű kínálat a győri könyvtárban

gyori-konyvtar-elso-emelet

2018. szeptember 28-án, pénteken adták át a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Baross Gábor úti épületének (egykori megyei könyvtár) megújult kölcsönzőterét. A látogatók valójában már szeptember első napjától kezdve birtokba vehették ezt a részleget, de az utolsó simítások (feliratok ragasztása, útba igazító jelzések, stb.) most készültek el. A megnyitón dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere és dr. Horváth Sándor Domonkos, a házigazda intézmény igazgatója mondott köszöntő beszédet.

Az eredetileg nem könyvtári célokra épült, eklektikus stílusú házba – amely az idén éppen 120 éves – csak a 70-es évek közepén költözött be a bibliotéka, s a 2013-as intézmény összevonásig (megyei és városi egyesítése) nagyobb felújítás nem történt, így meglehetősen rossz állapotúvá lett.

A város tulajdonába kerülve viszont komoly modernizálás kezdődött, amelynek második része az idén nyár végére zárult le. Az első körben a II. emeleti olvasóterem és helyismereti részleg, a földszinti fogadótér és lift vált a mai igényeknek megfelelővé. Az I. emeleti kölcsönző résszel az épületbelső korszerűsítése lezárult. Ez egy nagyon komoly munka volt a könyvtárosok részéről is, hiszen 60 ezer kötet könyvet kellett megmozgatniuk. Nemcsak a belső tér mutat tiszta, rendezett, modern külsőt, hanem a kínálat is, hiszen évente 22 ezer dokumentum kerül a polcokra.

A modernizálás folytatódik. A tervek szerint a jövőben a Győrszentiváni és a Győrszabadhegyi Fiókkönyvtárakra, valamint az intézmény Herman Ottó utcai épületére (egykori városi könyvtár) is sor kerülhet.

Ha pályázni akarunk az Európa Kulturális Fővárosa címre, akkor a kulturális intézményeink megújítására is oda kell figyelni – hangsúlyozta az alpolgármester. Majd hozzátette: fenntartóként 15 millió Ft-tal támogatta a modernizálást. Külön üdvözölte a legkisebbeket odacsábító, ízléses elrendezésű gyerekrészleget, amely hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország továbbra is olvasó nemzet legyen.

A könyvtár igazgatója megerősítette: „Kikerülhetetlen a modernitás, hiszen a szabadidő felhasználásának rengeteg alternatívája van, szabadidő pedig sokkal kevesebb, tehát jobbnak kell lennie a könyves kínálatnak. Győr város kulturális élete virágzik és sokszínű, ennek részeként a könyvtárának is pezsgőbbnek kell lennie. Manapság egy könyvtár nem sötét, poros, polcokkal túlzsúfolt helyiség, hanem inkább olyan, mint egy könyvesbolt.

Erről bárki személyesen is meggyőződhet, aki ellátogat az intézménybe. Az ezen a héten zajló Országos Könyvtári Napok keretében tartott szerdai nyílt nap például ragyogó alkalmat kínál erre.

Szabó Szilvia
Fotók: Szabó Béla

2018.10.01