Tovább úszik a kishajó … – A szponzorok aláírták együttműködési nyilatkozatukat az EKF-pályázathoz

Szabó Szilvia tudósítása

ekf-tamogatoi-gala

2018. szeptember 26-án a Richter-teremben került sor annak a nyilatkozatnak az aláírására, amelyben Győr gazdasági életének prominens szereplői kifejezték szándékukat, hogy szponzorációs partnerként kapcsolódnak a Kulturális Főváros 2023-as pályázathoz, és a megvalósításban támogatják a várost, amennyiben elnyeri a megtisztelő címet.

Az aláírás ünnepi keretek között zajlott, amelyben a támogatott kulturális intézmények köszönetüket fejezték ki mecénásaiknak. Az ünnepi eseményre összegyűlt cégek és kulturális intézmények képviselői elsőként a Győri Filharmonikus Zenekar Kamarazenekarát hallhatták. Berkes Kálmán vezényletével Mozart F-dúr divertimentójának dallamai csendültek fel. Majd a Győri Balett művészei, Tetiana Baranovska és Engelbrecht Patrik előadásában a PianoPlays című Liszt és Wagner műveire készült etűdsorozatának egy részletét láthatták. Ezután Fehér Nóra és Másik Lehel, a Győri Nemzeti Színház művészei az István, a király c. rockoperából az Oly távol vagy tőlem című részletet adták elő.

Ezt követően Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Felidézte a pályázat megírásának kezdeteit, az indíttatást: „Új célokat, nagy kihívásokat kell kitűznünk magunk elé, mert ez viszi előre a várost, ez generálja a dinamikus fejlődést. Szerencsére ennek a fejlődésnek minden fontos eleme megvan Győrben.” Visszatekintett a pályázat során elvégzett feladatokra, megannyi mérföldkőre, amelyek ezt az utat szegélyezik, a sikeres EKF-napokra (legutóbb szeptember 8-án, gálaműsorral a nap végén), amelyek rámutattak, hogy nem is választhattak volna találóbb szlogent az „Áramlás”-nál, ahol összefogással közösen folytatták a kijelölt utat. „Elköteleződésükkel mutatják, hogy komoly támogatottsága van elképzeléseinknek. Együtt tudnánk megmutatni, hogy a győri polgárok, a művészeti élet és a gazdasági szereplők egy emberként óhajtják, hogy 2023-ban Győr legyen Európa kulturális fővárosa.”

Már eddig is sokan és sokféleképpen támogatták a városvezetők törekvéseit: A Széchenyi István Egyetem, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Pannonhalmi Főapátság, a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, Sopron városa, sőt a határon túli Dunaszerdahely városa is részese lett ennek a munkának.

Megköszönve a gazdasági élet szereplőinek együttműködését, sor került a pályázathoz kapcsolódó együttműködési szándéknyilatkozatok aláírási ceremóniájára. A dokumentumot 10 vállalat írta alá: Audi Hungária Zrt., Dana Hungary Kft., Alcufer Kft., Nemak Győr Kft., Qualitiv Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., Agrofeed Kft., Security Patent csoport, Leier Hungária Kft., Vill-Korr Hungária Kft., Universitas-Győr Nonprofit Kft. Szerepvállalásuk hozzásegíti a művészeket, a kulturális szereplőket ahhoz, hogy a 2023-ra tervezett nagyszabású programot végrehajthassák.

Az aláírók a várost képviselő művészeknek szimbolikusan egy-egy selyem zsebkendőt nyújtottak át, amelyekből aztán varázslatos módon összeállt az a vitorla, amely a táncosok művészi megformálásában felkerült az árbocra, hogy jó szelet kifogva tovább lendíthesse az áramlásban Győr kishajóját.

Szabó Szilvia
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára, Vas Balázs

2018.09.27