551

Peter Greenaway a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál vendége lesz

Október 16-21. Szolnok

alexandre-trauner-art-film-fesztival

Filmes látványtervezők munkásságára és a képzőművészeti filmekre, művészportrékra fókuszáló vetítések, mesterkurzusok, kiállítások, művészeti programok és koncertek szerepelnek az októberi Alexandre Trauner Art / Film Fesztivál repertoárjában; a szolnoki esemény vendége lesz a világhírű Peter Greenaway filmrendező és Allan Starski Oscar-díjas látványtervező is.

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő esemény október 16-án Trauner-konferenciával és -kiállítással nyit a fesztivált szervező és annak helyet adó szolnoki TISZApART Moziban. Az esemény Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda című filmjének vetítésével kezdődik, amelynek látványtervezője Trauner volt. A konferencia díszvendége Didier Naert francia látványtervező, Trauner hagyatékának kezelője.

Október 17-én Rajk László, az Oscar-díjas Saul fia című film látványtervezője tart mesterkurzust. Október 18-án Allan Starski lengyel származású produkciós designer továbbképzésén vehetnek részt az érdeklődők, a szakember a Schindler listája című film díszletéért kapta az Oscar-díjat 1993-ban. Az előadás előtt a résztvevők megnézhetik A zongorista című filmet, amelynek látványvilágáért Starski César-díjat kapott.

A fesztivál sztárvendége Peter Greenaway, a festői filmes ábrázolás mestere. A brit mozi nagy hatású rendezőjének filmes továbbképzését október 19-én tartják. A mesterkurzus nyelve angol, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak. A mesterkurzust megelőzően a szervezők levetítik a rendező A rajzoló szerződése című filmjét.

Az 1942-ben született Greenaway kezdetben festőnek készült, ám az európai filmalkotók – Antonioni, Pasolini, Godard, Bergman – filmjeinek hatására érdeklődése korán a filmezés felé fordult, és rendezőként vált ismertté. Sajátos filmjeiben sokat foglalkozik a filmes képi ábrázolással, figyelme elsősorban a filmben rejlő vizuális lehetőségek felé irányul. A művész 2014-ben kapta meg a BAFTA-díjat a brit mozi kiemelkedő hatású alakjaként.

A fesztivál nagyjátékfilmes zsűrijének tagja Allan Starski, Rajk László és Didier Naert lesz. A fesztivál ideje alatt a TISZApART Mozi szervezésében tartott filmszakmai mesterkurzusokra filmszakmában dolgozókat, játékfilmes forgatókönyvírókat, rendezőket, producereket, filmes látványtervezőket, filmszakos és képzős egyetemi hallgatókat, képzőművészeket várnak a szervezők. A regisztráció szeptember elején kezdődik.

Forrás: MTI

2018.09.26