Irány a múzeum! – Bélát itt ne keressük?

Múzeumok Őszi Fesztiválja sajtótájékoztató

muzeumok-oszi-fesztivalja-romer

Ha ősz, irány a múzeum! – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amely a szeptember 29. – november 11. között zajló Múzeumok Őszi Fesztiváljára hívta fel a figyelmet. Ráth Katalin, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közönségkapcsolati osztályvezetője elmondta, hogy az idén 11 tematika szerint közel 50 programmal készülnek a eseménysorra, amelynek több mint fele ingyenesen látogatható. Jelmondata árulkodó: Szenzációs örökségünk, amely múzeumi környezetben számos családi, szakmai programot, koncerteket, előadásokat kínál, de falakon kívül is igyekeznek a város művészeti és szakrális értékeit megismertetni.

Ez utóbbit akár kerékpáron (Pattanj nyeregbe!) vagy hajón (Duna menti örökségünk a folyók városában) is megtehetjük. Még a téli időszakos bezárás előtt kitárul a Kőtár kapuja is, ahol a tárlatvezetésen túl gyerekfoglalkozás és a 16. századi győri vár történetéről szóló előadás várja az érdeklődőket.

A kínálatban izgalmasnak ígérkeznek még a programsorozatok, ilyen a Művészházaspárok a művészetről, a Kis könyves workshop, A nagy háború emlékezete vagy a Régészeti szumma, ez utóbbin az is kiderül, hogy van-e titkos alagút a Duna alatt, vezet-e folyosó Pannonhalmára?

muzeumok-oszi-fesztivalja-romer

Az Ihlet és ideál – Az inspiráló szépség című kiemelt időszaki kiállítást maratoni tárlatvezetések alkalmával fedezhetik fel az érdeklődők. A családokat a Fruhmann-házba várják, ahol elfeledett vagy kevésbé ismert, egykor sokak által gyakorolt régi mesterségek élednek újjá.

Szakmai programokkal is készülnek (Tanárok éjszakája, Óvodapedagógusok napja). Folytatódik a Kulturális Kalandozás és a Rómerjazz Klub estek is. Kuriózumként jelenik meg a fesztiválon a Lelki egészség éjszakája.

Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy számos országos szintű és visszhangú rendezvény köszönhető a múzeumnak. Értékes munkájukat tavaly Az év múzeuma különdíjjal is elismerték, és teljesítményük az EKF pályázat elbírálásához is jótékonyan hozzájárul. Nagy figyelmet fordítanak a kortárs, egyedi, a megszokottól eltérő kiállítások, előadások szervezésére is. Ezek sorába illik Galla Miklós, aki előadóművészként abszurd humoráról vált ismertté, de festőművészként is találkozhatott már vele a győri közönség. Hét éve kezdte a festést, azóta körülbelül 400 képet jegyez. Arra törekszik, hogy eddig még nem látott, új formákat, vagy legalább ismert formák új kombinációját hozza létre. Kortárs, geometrikus stílusú képeinek többnyire humoros címeket is ad, mivel úgy gondolja, ezt várják el tőle. Ha valaki nem tudná, Galla Miklóshoz hasonlóan Radnóti Ákos is szívesen kísérletezik a színekkel, formákkal az absztrakt festészet jegyében, próbálkozik installációkkal. Az idén a két művész a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében közös kiállításra készül, melynek címe Párdiadal. Megnyitójára október 4-én 17 órakor került sor.

muzeumok-oszi-fesztivalja-romer

Galla Miklós október 4-én este 19 órakor mint előadóművész is szerepel városunkban. Bélát itt ne keressék címmel lemezbemutató koncertet tart az Egyetemi hangversenyterem (Zsinagóga) pódiumán. Modern, 21. századi, elektronikus hangszerelésben szólalnak meg ikonikus és gyakran ironikus dalai, mint az Elektromos gyalogos, amelyet ízelítőként előadott a sajtó képviselőinek.

„A számítógép is egy hangszer” – hangoztatja, önálló estjén is komputer szolgáltatja a zenei kíséretet, amelyet látványelemek, mint topogó, ritmikus mozgás, emberbarát kapcsolattartás, poénos konferanszok tesznek teljessé. A legtöbb dalhoz ötletgazdag számítógépes animáció készült, ezt a közönség a zenével szinkronban vetítővásznon láthatja majd. Az animációkban Galla Miklós festményei, fotók és ő maga is szerepelnek, sőt megelevenednek. CD-je május óta kapható vagy korszerű módon letölthető az internetről.

muzeumok-oszi-fesztivalja-romer

A Múzeumok Őszi Fesztiválja részletes ajánlata szórólapokon és az interneten is elérhető.

Szabó Szilvia
Fotók: Vas Balázs

2018.09.21