Anyajegy Markó-Valentyik Annával

Felnőtteknek szóló bábelőadás a győri könyvtárban

anyajegy-marko-valentyik-anna

Döbbentem tapasztalom, hogy hiába vagyok közepén az életemnek, hiába vagyok én a Mama, mégsem vagyok az a nagy és mindenható lény, akinek annak idején az éppen ennyi idős szüleimet láttam. Felnőtt vagyok, de nem eléggé erős” – hangzott el a kulcsfontosságú gondolat szeptember 19-én a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében az Anyajegy című előadás alatt.

Hányan éltük és élhetjük át ezt az érzést, amikor gyermeket vállalunk, és nem tudjuk eldönteni, melyik felismerés megrázóbb. Az, hogy mi nem vagyunk elég jók, vagy az, hogy valószínűleg a szüleink sem voltak azok a rendíthetetlen ólomkatonák. Markó-Valentyik Anna előadása ezt a gondolatot és érzést boncolgatja.

A nő, aki elképzeli, milyen anya válna belőle, milyen lenne a gyermeke, hogyan változna meg az élete, hogyan és egyáltalán meg tud-e felelni ezek után is a párkapcsolatban, meg tudja-e valósítani az „összehangolt létezést”. Ezernyi kérdés, ami sok szülőt foglalkoztat.

Szeptember 19-én délután jubiláltunk, hiszen Markó-Valentyik Anna ezen a napon játszotta el 50. alkalommal az általa rendezett Anyajegy című, 16+-os bábelőadást, amely Szabó T. Anna szövegei alapján készült.

Minimális díszlet és egy bábu segítségével tárta elénk azokat az életképeket, amelyek minden szülő előtt jól ismertek. Ki ne élte volna át a hisztit, amikor a reggeli indulás előtt a gyerek nem akar oviba menni, vagy az esti lefekvéskor „még nem akarok aludni” mondatot ismételgeti, miközben mi már az összerogyás határán vagyunk, vagy amikor felteszi a sokszor nagyon is elképesztő kérdéseit? Néha fáradtan, türelmetlenül, nem elég erősen és nem elég magabiztosan próbáljuk megoldani a feladatokat, és sokszor mi magunk sem értjük, tulajdonképpen hogyan is sikerülhetett. Pedig sikerült, és mindig sikerül, mert bennünk van a szeretet, a rajongás, és tudjuk, hogy megérte, megéri.

Markó-Valentyik Anna előadása rólunk szól, életszerű és őszinte. A terhesség, anyaság és a szülői felelősség összes örömét és nehézségeit elénk tárja, humorral, zenével, pazar színészi alakítással.

Nagyszerű előadást láthattunk, és Markó-Valentyik Anna – aki a győri Vaskakas Bábszínház társulatának tagja – bebizonyította: nemcsak a gyermekeket, de a felnőtteket is képes játékával magával ragadni. Az Anyajegy ajánlott színházi előadás szülőknek és leendő szülőknek egyaránt.

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.09.21