Művészek és mecénások találkozása

Jótékonysági kiállítás a győri Kereskedelmi és Iparkamarában

muveszek-es-mecenasok

A Rotary Club Győr-Rába által 2017-ben életre hívott Art Agora Projekt keretében 2018. szeptember 13-án 17 órakor a GYMSM Kereskedelmi és Iparkamara aulájában ünnepélyesen nyitották meg a Művészek és mecénások találkozása című kiállítást.

A szép számú jelenlévő alkotót, érdeklődőt dr. Horváth Károly Rotary soros elnök, Kalmárné dr. Hollósi Erika kamarai titkár köszöntötte, majd a kiállítást prof. dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő, művészeti fővédnök nyitotta meg.

Megemlítette, a Rotary Club Győr-Rába már második alkalommal szervezi jótékonysági akcióját, melynek célja, hogy a Győrhöz és a régióhoz kötődő művészek és alkotásaik, valamint a támogató mecénások között közvetlen, személyes kapcsolatok jöjjenek létre, szélesedjék a művészet iránt fogékony emberek köre.

Rechnitzer prof. felidézte, hogy szülei idejében dinamikus, innovatív város volt Győr, ahol izgalmas, pezsgő szellemi, kulturális élet zajlott. Ezekben az időkben alakult ki a mecenatura: győri iparosok, polgárok, gazdálkodók, értelmiségiek, tőkések, befektetők képeket vásároltak, műveket vettek, művészeti klubokat szerveztek, jelentős kiállításokat tartottak. Az Art Agora Projekt most igyekszik visszahozni azt az értékrendet, azt gondolkodást, azt az emberi és intellektuális impressziót, mely szerint a művészet nélkül nincs élet.

A kiállításra, az árverésre kínált munkákról szólva kifejtette, olyan széles körű választék jött össze, amely jól reprezentálja a győri alkotó művészeti közösséget. A kortárs művészek sokszínű és érdekes alkotásokkal álltak elő anyagban és technikában egyaránt. 

A most kiállító művészek (Borbély Károly festőművész, Csizmadia István festőművész, Csurák Erzsébet textilművész, Farsang Sándor festőművész, grafikus, Gui Demeter festőművész, Horváth Ákos grafikus, Kurcsis László grafikus, Kustán Melinda textilművész, Lipovics János iparművész, szobrász, Malasits Zsolt festőművész, Milu Milanovich Ildikó festőművész, Mózes László grafikus, Molnár György alkotóművész, Szabó Béla fotóművész, Szalkai Károly festőművész, valamint Tolnay Imre képzőművész) fix áras és az árverésre felajánlott alkotásait október 4-ig tekinthetik meg a látogatók az aulában, majd ugyanitt, az október 4-én 18 órakor kezdődő „Egy este a művészetért” című műsoros jótékonysági est keretében vásárolhatják meg a mecénások.
 
A jótékonysági árverés műsorfüzete és a kiállított művek katalógusa (Horváth Ákos alkotása) a kiállítás helyszínén kapható.

További információ található az art-agora honlapján a kiállítással, a jótékonysági esttel és jegyvásárlással kapcsolatban, valamint itt is megtekinthetőek az aukciós és fix áras művek.

A jótékonysági estre jegyeket szeptember 15-től lehet igényelni Kottán Péternél, a kottan.peter@rc-raba.hu e-mail címen.

Az alkotók által felajánlott művek aukciójából befolyó összeget továbbra is a képzőművészetek terén tehetséges, közép- és felsőoktatásban tanulók, valamint vizuális műhelyek pályázatára fordítja a Rotary Club Győr-Rába.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

 

2018.09.17