FIPRESCI-díj a Napszálltának

A kritikusok zsűrijének elismerése a velencei filmfesztiválon

nemes-jeles-laszlo-napszallta

Nemes Jeles László Napszállta című alkotásának ítélte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije a velencei filmfesztiválon. A nagy presztízsű szervezet hagyományaihoz híven a hivatalos átadó előestéjén díjazta a legjobbakat.

A velencei FIPRESCI elnöke Rita Di Santo (Morning Star, Tribune, Manifesto) filmkritikus, filmtörténész volt, a zsűri tagjai olasz, spanyol, német és szlovén kritikusok közül kerültek ki. A Napszállta a versenyprogram – melybe 24 év után először kapott meghívást magyar alkotás – legjobb filmjét illető díjat nyerte el.

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjében, mely szeptember 27-től látható országszerte a hazai mozikban, nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője – az azóta elhunyt kiváló szakember – Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. 

A Napszállta főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A közel száz fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, amely a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével.

A Napszállta világpremierje kirobbanó siker volt a velencei filmfesztivál versenyprogramjában, az észak-amerikai premier szeptember 8-án volt torontói filmfesztiválon. Nemes Jeles László új filmjét már közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte. Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics forgalmazó fogja bemutatni, amely évről évre élvonalbeli játékosa az Oscar- és Golden Globe-díjakért folyó versenynek.

A magyarországi közönség Nemes Jeles László filmjét először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, majd a Napszállta szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Magyar Nemzeti Filmalap

2018.09.10