Áramlik a művészet…

1. Győri Filmnapok és EKF nap

gyori-filmnapok-es-ekf-nap

Szeptember második hétvégéjén ismét rengeteg kulturális program közül válogathatnak a győriek és a Győrbe látogatók. Az izgalmas és színes programkínálat két rendezvényhez kapcsolódik: az 1. Győri Filmnapokhoz és az EKF naphoz.

A Győri Filmnapok először kerül megrendezésére szeptember 6-9. között. Három helyszínen (a Rómer Házban, a Szent László Látogatóközpontban, a Széchenyi téren) közel 30 díjtalan programmal várják az érdeklődőket – jelentette be Csurák Erzsébet, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kommunikációs és közművelődési osztályvezetője.

A filmkultúra az elmúlt évtizedben hazánkban is egyre pezsgőbb, divatba jött a mozi, egyre több a sikeres magyar film, az elnyert díj. Többféle műfaj, újabb technikák alkalmazása jelenik meg a filmvásznon. Olyan tematikát igyekeztek összeállítani, ahol ez a sokszínűség megmutatkozik. „Nagy klasszikusok, nagy sikerek, nagy újdonságok fémjelzik ezt a rendezvényt” – ígéri a főszervező. „Az ingyenes vetítések mellett koncerteket, közönségtalálkozót is találunk a műsorban, a legkisebbeknek rajzfilmek és diafilmes mesélés is lesz, mégpedig két nyelven, magyarul és németül.

A programsorozat a Magyar Nemzeti Filmarchívum támogatásával a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonhoz kapcsolódva indul. Dr. Fekete Dávid alpolgármester, aki maga is filmrajongó, lelkesen beszélt a programsorozatról. A műsortervből is kiderül, hogy nemcsak a stílus változatos, de a célközönség is, mind korban, mind ízlésben.

gyori-filmnapok-es-ekf-nap

Mit ajánlanak a főszervezők? Csütörtökön, a 0. napon Az arany ember egy korai, 1918-ban készült némafilmes verziója látható, amely igazi különlegesség, hiszen a korabeli szokásnak megfelelően a Hoppáré Zenekar szolgáltatja az aláfestő zenét. A győri közönség láthatja először premier előtti bemutatóként a mozikban novemberben bemutatásra kerülő különleges animációt, amelynek címe Ruben Brandt, a gyűjtő. A filmezés új eszközeit alkalmazza ez az alkotás, amely egy műkincsrablás története. Egy ehhez kapcsolódó kiállítást is ígér a szervező. A klasszikusok közül látható a vásznon a Hyppolit, a lakáj, amely a második magyar hangosfilmünk, valamint a Meseautó, a Mágnás Miska, a Csinibaba, a gyerekeknek pedig a Szaffi.

A nagy vetítések mellett szerepelnek a műsorban felújított, restaurált alkotások is, például az 1900-as években Győrben forgatott Kettesben című film Páger Antal és Simor Erzsi főszereplésével, valamint az időskori Págerrel az Utószezon. A magyarországi újhullám, a 60-as évek terméséből Jancsó Miklós Csillagosok, katonák és Szabó István Mephistoja mellett az új filmes szakmát megmutató alkotások is helyet kaptak a programban. Külön öröm, hogy három győri fiatal filmest is bemutathatnak a filmnapon. A közönség találkozhat A nagy kékség sztárjával, Jean Marc Barr-ral, vagy a Kincsem főszereplőjével Nagy Ervinnel, Muszatics Péter íróval pedig Bécs, Budapest, Hollywood című könyve kapcsán beszélgethet.

A helyszínek között új a Szent László Látogatóközpont. Az itt lezajlott nagy fejlesztések egyike a káptalandombi épület (képtár és könyvtár) aljában kialakított, jó akusztikájú, 50 fő befogadására alkalmas terem, amelynek filmes főpróbája a Barokk Esküvő kapcsán már bizonyított – hangsúlyozta Dr. Cseh Sándor, a Látogatóközpont igazgatója. Jövőbeni céljuk egy művészmozi működtetése, ahol nemcsak szakrális jellegű, de mindenképpen emberi értékeket kidomborító alkotások kapnának helyet.

gyori-filmnapok-es-ekf-nap

Szeptember 8-án szombaton, a tavalyi sikereken felbuzdulva ismét megrendezik az EKF napot a Széchenyi téren. A programok a győri Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázathoz kapcsolódnak, amelynek második fordulója zajlik. Decemberben kiderül, hogy Győr, Debrecen vagy Veszprém nyeri el a címet – emlékeztetett az alpolgármester, dr. Fekete Dávid, majd hozzátette: ez az intenzív médiakampány mellett társadalmi csoportok aktív bevonását is jelenti. Az EKF pályázat kishajója mindenütt feltűnt a rendezvényeken, az áramlás mint szlogen üzenetét célba juttatták. Ez a nap is erről szól, lehetőség az öntevékeny, amatőr művészeti csoportoknak a bemutatkozásra, a városnak pedig sokszínűsége megmutatására. A nagyobb kulturális intézmények jó példát mutathatnak arra, hogyan tudnak együtt gondolkodni, együtt dolgozni, az áramlásban együtt szerepelni egy közös célért.

Az egész napos rendezvényre kitelepülnek a győri kulturális intézmények. 17:15-kor a Vaskakas Bábszínház bábkoncertje (Paradicsomleves betűtésztával), majd az esti gálán a Győri Balett, a Győri Nemzeti Színház és a Győri Filharmonikus Zenekar művészeinek közös műsora tartogat felejthetetlen élményt. Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója a gálával kapcsolatban elmondta, nagyszabású produkcióra készülnek mintegy 130 emberrel a színpadon. A filharmonikusok klasszikus darabokat és filmzenéket is előadnak, a balett a Boleroval, míg a színház a Beatles.hu-val készül.

A részletes programok a hellogyor.hu és a 2023gyor.hu oldalon találhatók.

A korábban kiírt „Nyaralj és nyerj!” kishajós fotópályázatnak is ezen a napon lesz az eredményhirdetése. Fotót beküldeni már nem lehet, de a beérkezettekre még szavazhatnak a pályázat Facebook-oldalán.

Szabó Szilvia
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára

2018.09.04