3245

A Petz Aladár Kórház fotóművésze

Darázs Csaba életmű-kiállítása a Szentélyben

Darázs Csabának, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház munkatársának életmű fotókiállítása nyílt meg december 2-án a kórház Hét Szabad Művészet Szentélye Galériájában. A megnyitó közönségében jelen voltak a kórház prominens személyiségei (dr. Rácz István gasztroenterológus professzor, dr. Király Géza sebész főorvos), valamint Dániel István fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli elnöke is.

Darázs Csaba Budapesten született 1959-ben. Családjukkal 1965-ben költöztek Győrbe, mivel édesapját, dr. Darázs Károlyt ide nevezték ki a győri kórház tüdőosztályának vezetésére. Csaba a Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett. Érettségi után felvételizett a budapesti 6. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet Fényképész Szakára. Szakmai gyakorlatot a Magyar Filmlaboratórium Vállalatban szerzett. Katonai idejének letöltése után a Győri Tüdőgondozó Intézetben dolgozott röntgenasszisztensként, de a képalkotás fotográfiai oldala jobban érdekelte, így munkahelyet váltott, és a Győri FÉNYSZÖV Fekete-fehér Laborjában és Műtermében vállalt munkát. Fotós tudását a Győri Fotóklub tagjaként is csiszolta. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban 1985 szeptemberétől dolgozik oktatástechnikai munkatársként. Győrben és környékén ez előtt 5 egyéni kiállításon szerepeltek fotói. Ars poeticája: A látvány igazsága! Minden tudásunk a múltból fakad. A dolgom, hogy ma örökítsem meg a jövőnek.

A barát, Vértes Kornél hegedűmuzsikája után dr. Németh Mária, a Szentély Galéria művészeti vezetője a kiállító alkotó munkájáról, a tudás, a szépség, az élet örömei, a kórház szellemisége, tevékenysége iránti elkötelezettségéről, alázatról, tiszteletről beszélt. „Darázs Csaba a látvány igazságát hirdeti – mondta. – A Szentély meghitt csendjében most a gyógyítás épületeit megjelenítő képek mellett a gyógyítás régmúlt és mai eszközei pompáznak a kedvenc zeneszerző, a szaxofonos, veretes kardok, mikroszkóp alatti lelet-virágok társaságában, a Győri Balett táncával együtt harmóniát nyújtva a törékeny léleknek.  Az életmű egészét, művészi fohászát briliánsan a Főképbe tömörítve, szimbolikus allegóriával nyújtja felénk a fény erejét, áldását, szétáradását kérve az örömre, reményre!”

Megnyitó beszédében dr. Tamás László János, a kórház főigazgató főorvosa elmondta, hogy a 30 éves szakmai jubileumát ünneplő, szakmailag magasan képzett oktatástechnikus kiállítása betekintést nyújt a kórház archívumába, és az alkotómunkája nyomán született gazdag gyűjteménybe, mellyel a háttérből nagy szakmai alázattal, csendes szerénységgel, de nélkülözhetetlenül segíti a szakdolgozók gyógyító munkáját, e téren és így is kiteljesítve nagytekintélyű édesapja, dr. Darázs Károly tüdőgyógyász főorvos-igazgató életének folytatását.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2015. március 10-ig, naponta 10-17 óra között, Győr, Zrínyi u. 13. alatt.

Molnár György
a Győri Fotóklub Egyesület tagja


2014.12.08