Világ szakállasai egyesüljetek!


szakall_nap

Szeptember első szombatja a szakállasok nemzetközi ünnepe (World Beard Day). Itthon is egyre divatosabb az arcszőrzet viselése, a számukra készült ápolószerek, kozmetikumok választéka bővül, a szakirodalom gyarapszik, és a szakszerű barber shopok gombamód szaporodnak. Nem lenne különös, ha a szakállasok nemzetközi napjához is csatlakoznának az arcszőrzet hazai hódolói.

A főként angol nyelvterületeken és Észak-Európában rendezett World Beard Day pontos eredete ismeretlen, de vannak olyan bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy a vikingek a 800-as évek elején még évente több alkalommal is tartottak ilyen ünnepet a férfiasság hirdetésére, a szakállasok dicsőségére. A homályos eredet persze nem akadályozza meg a szakállasokat, hogy évente egyszer megünnepeltessék magukat világszerte. A vidám programok mellett ráirányítják figyelmünket egy fontos tényre: a szakáll az emberiség szimbóluma ősidőktől fogva, amelyhez számos férfias erény tapad, bölcsesség, erő, magas társadalmi státusz, tisztelet.
Miért alakult ez így? Nézzünk egy rövid kis szakálltörténelmet!

Az őskorban amellett, hogy ez volt a természetes, melegítésre is szolgált, sőt kutatások szerint mivel férfiasabb külsőt kölcsönöz viselőjének, alkalmas volt a megfélemlítésre. Az ókori Egyiptomban a gazdagság, a hatalom jelképe volt, gyakran fémből készült hamis szakállat erősítettek az arcukhoz (még a királynők is, például Hatsepszut, az első női fáraó). A suméroknak saját szakálluk volt és igen nagy becsben tartották, ápolták, formázták. Erről tanúskodnak a különböző leletek, olajok, festékek, fémből készült csavarók, gyűrűk. Az ókori görögök a becsület, férfiasság jelképének tekintették, Spártában a borotválást büntetésként, megszégyenítésként alkalmazták. Nagy Sándor azonban borotválkozást rendelt el seregében a galgamélai csata előtt, mert úgy vélte, hogy a közelharcban az ellenség katonái beleakaszkodhatnak, fölre teperhetik harcosait, hátráltatva ezzel a támadást. Érdekes, hogy a rómaiak többségét már sima arccal ábrázolják. Állítólag Hadriánusz császár, a görög kultúra rajongójaként hozta vissza az arcszőrzet divatját, emellett azonban számos borbélyszalon is működött Rómában. Az angolszászok a kereszténység megérkezéséig hordtak szakállat, aztán a klérus törvénybe iktatta a kötelező borotválkozást csak a bajusz maradt, majd I. Vilmosnak köszönhetően az se.
Körülbelül négy évszázadon keresztül mindenféle arcszőrzet engedélyezett volt, akárcsak ma. Egy biztos, senki nem maradt közömbös a téma iránt. Például I. Péter, a nagy orosz cár az elmaradottsággal azonosította, ezért megadóztatta, levágattatta (esetenként ő maga végezte ezt). Az angol hadsereg utász tisztjeinek az első világháborúig kötelező volt a szakáll viselése, aminek védelmi szerepet tulajdonítottak a tűzfegyverekből visszacsapó hővel, szikrákkal szemben. A híres kubai kommunista vezér Fidel Castro szerint a borotválkozás túl sok időt von el egy férfi életéből, pláne, ha az illető történetesen egy forradalmár.
Nem a ruha teszi az embert, de a szakáll igen! Nézzünk egy-két példát!

Henry Cavill, vagyis Superman bajusza botrányos hangokat csalt ki a mozirajongókból, és a Bosszúállók 3. sztárja, Amerika kapitány, azaz Chris Evans is alaposan megosztotta az internet népét új arcképével. Egy igazi, mai rút kiskacsa sztori pedig arról mesél, hogy a szakáll csinált álompasit egy félénk biztosítási ügynökből, aki 21 évesen alig mozdult ki otthonról, napi 10-12 órát ült a monitor előtt és alaposan elhízott. Szerencsére pár haverjával alapított egy folkbandát és a zenekar stílusa miatt meggyőzték, hogy növesszen szakállat. Ekkor döntötte el azt is, hogy változtat életmódján. A szigorú diéta, az edzés – na, és persze a szakáll – olyan eredményt hozott, amire senki nem számított: Gwilymet felfedezte egy londoni modellügynökség. Manapság már olyan márkákat reklámoz, mint a Diesel, a Vans, sőt még David Beckham is alkalmazza őt. Hasonló, talán ma már klasszikus történet a keskeny arcú, csapott állú Abraham Lincolné is. Egy merész 11 éves ifjú hölgy, Grace Bedell javasolta a politikusnak, hogy arcszőrzet növesztésével javítson megjelenésén, megnyerve így a női választókat: „Minden hölgy szereti a szakállakat, és nógatnák a férjeiket, hogy szavazzanak ők is önre, és akkor ön lehet az Elnök.” Lincoln megfogadta a tanácsot, 1861. február 11-én már szakállasan indult Washingtonba az elnöki beiktatásra. Bővíthetném a szőrös hírességek sorát a reformkor nagyjaitól kezdve, Ferenc József birodalmi stílusán át a Mikulásig, és azon is túl: Poszeidón, Gandalf, Dooku gróf, Törpapa...
Számos vallás szerint a hitben való hűség és kitartás jelképe (rasztafarik, ortodox zsidók), a világi hívságoktól való elkülönülés szimbóluma (remeték, amisok), bizonyos mozgalmakhoz való tartozás jegye (hippik, Al Kaida).

A történetet nem zárhatjuk anélkül, hogy néhány rekordert ne említenénk. A világ leghosszabb szakálla egy norvég férfihoz, Hans N. Langseth-hez tartozott. A 81 évesen elhunyt férfi 19 éves kora óta növesztette ékét, az eredmény pedig 530 cm, amely jelenleg a Smithsonian Intézet gyűjteményében található. A jelenleg is élő, hiteles csúcstartó Sarwan Singh, indiai származású zenetanár, szikh hívő 234 cm-rel.

Hogy milyen fontos az arcszőr, azt az is jelzi, hogy külön tudomány foglalkozik vele, ez a pogonológia, a borotválkozás kapcsán inkább pogonotómiáról kell beszélni, sőt a szakálltól való rettegésnek is van külön neve, ez a pogonofóbia.

Sokan sokféle szempontból vizsgálták a szakállkérdést (lenni vagy nem lenni?). Brit kutatók szerint viselése egészséges, védi az arcot az időjárástól, az UV-sugárzástól, a portól, pollenektől, sőt a borotválkozás elmaradásával a vágási felületen megtapadó mikroorganizmusoktól. Furcsa módon növekedését ugyanaz a hormon serkenti, ami a férfiak hajhullását is okozza. A szakállnövesztést érdemes testedzéssel is kombinálni, hiszen az is növeli a tesztoszteron szintet, amitől gyorsabban nő a szőr. A rendszeres szex is hasonló hatással jár.

Egy átlagos férfi szakálla egyébként körülbelül 13 centimétert nő egy évben. Ha pedig már megnőtt, számtalan fazonból lehet választani. A borotválkozás elhagyásával amúgy állítólag rengeteg időt lehet spórolni egészen addig, amíg valaki komolyan nem veszi az arcszőrzete ápolását. Egy jó szakállt trimmelni, formázni, festeni, olajozni, fésülni, kefélni kell. (Ez végül lehet, hogy több időt vesz el, mint a borotválkozás.) Amerikai és ausztrál kutatások szerint nagyjából 10 napi nem borotválkozás után kialakuló arcszőrzet tesz igazán vonzóvá egy férfit. A csupasz arc és a szakáll nagyjából egyforma pontszámokat, a pár napos borosta viszont messze a legrosszabb átlagos eredményt hozta a kérdésben. Jelenleg világszerte a férfiak 55%-nak van valamilyen arcszőrzete, amit a nők is vonzóbbnak találnak a borotváltakkal szemben.

Végül térjünk vissza az ünnephez! Hogyan tehetnénk emlékezetessé ezt a napot?

Szerte a világban különbözőképpen ünneplik, de a lényeg, hogy ilyenkor a hasonszőrűek összegyűlnek, mert mi is lehetne egy szakállas számára a legnagyobb dicséret, mint egy másik „hasonszőrű” elismerése. Érdemes találkozókat, kis családi vagy városi, országos összejöveteleket szervezni, mulatságokkal, vetélkedőkkel. Ilyen verseny például „a ki alkotja a legnagyobb szakállas emberi piramist?” (a jelenlegi rekord 22 fő), vagy a szakállasok és borotváltak ökölvívása (Dél-Spanyolország). Természetesen egyéb játékban, sportban is összemérkőzhetünk a „szőrösebbik” féllel.

Van néhány őrült szokás is! A svéd Dönskborg lakói kiűzik a városból a környékbeli erdőkbe a „tiszta arcúakat”, miközben ők otthon vadul mulatoznak. Számos helyen ilyenkor álszakállt öltenek még a lányok is.

Néhány ötlet még az ünnepre:

- kézfogás, ölelkezés, főzés, kirándulás szakállas személlyel, ezek számának gyűjtése, megosztása közösségi portálon,

- célbadobás egyéni dartstáblára (cél egy kevésbé kedvelt „meztelen arcú” férfi),

- szakállas viccek, történetek mesélése,

- és természetesen szépségverseny rendezése különböző kategóriákban.

Hogy szőrmentén haladjak, a versenyekről annyit, hogy 1990 óta rendez Szakáll- és bajusz világbajnokságot (World Beard and Moustache Championship) kétévente a Szakáll és Bajusz Világszövetség (WBMA), mindig más országban. Legközelebb 2019. május 17-19-én Antwerpenben (Hosted by the Snorrenclub) lesz ilyen. Aki nem tud addig várni, ellátogathat a Nagy amerikai szakállas és bajuszos bajnokságra 2018. szeptember 29-én a virginiai Richmondba. Ha azt hinnénk, hogy ez csak egy nevetséges kezdeményezés, akkor igazán nagyot tévedünk. Ugyanis a legutóbbi versenyen több mint 300 férfi jelent meg, legalább 20 különböző országból, hogy megmutassa ékességét. Annak eldöntése, hogy melyik a legszebb szubjektívnek tűnik, pedig szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Figyelembe veszik azt is, hogy mennyire emeli ki a versenyző arcvonásait és mennyire passzol a személyiségéhez. Legyünk büszkék, mert az egyik kategóriát hazánkról nevezték el (Hungarian Moustache)!

Szakállasnak lenni életforma, hazánkban is terjedő filozófia. Mi a legnagyobb sértés velük szemben? Hát a borotválkozás, ami a tiszteletlenség jele. Ezen a napon ezt hanyagoljuk! Sőt, ilyenkor az arcszőrzetnek extra szeretet jár balzsamokkal, olajokkal, tulajdonosának pedig tehermentesítés mindenfajta munkától.

SzaSzi

Forrás: múlt-kor; historycooperative.org; https://beardoholic.com/world-beard-day/

A kép a Flickr szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2018.09.01