1015

A tbc nem válogat

George Orwell egy spanyol kórházban fertőződött meg

george-orwell

George Orwell nagy valószínűséggel a spanyol polgárháborúban, egy kórházban kapta el a tuberkulózist, amely aztán később a halálához vezetett - derült ki egy friss kutatásból.

Az eddig is ismert volt, hogy a tbc okozta erős vérzés vezetett a brit író halálához 1950 januárjában, azt azonban mindeddig nem tudták megállapítani, hogy az 1984 és az Állatfarm szerzője hol fertőződött meg a betegség kórokozójával. Többek között azért sem, mert gyerekkorától gond volt a tüdejével és világéletében sokat betegeskedett, de közrejátszott az is, hogy élete mindössze 46 éve alatt Orwell sokat utazott, például rendőrként állomásozott Burmában, és 1936 és 1939 között a kommunisták oldalán harcolt a spanyol polgárháborúban is.

A The Times című brit lap keddi lapszáma szerint úttörő tesztek segítségével sikerült megállapítani, hogy a tuberkulózis kórokozójának legvalószínűbb forrása egy spanyol kórház volt, ahová egy orvlövész golyója juttatta az írót. A baktérium nyomait egy olyan levélen találták meg, amelyet Orwell 1937 júliusában, Spanyolországból való hazatérését követően írt.

Az oroszországi állami irodalmi és művészeti levéltárban őrzött levél egyúttal az első ismert jele Orwell betegségének, amelyet csak 10 évvel később, 1947 decemberében diagnosztizáltak nála.

A kutatást vezető Gleb Zilberstein, aki korábban a drámaíró Anton Csehov által viselt ingen is talált tuberkulózis baktériumot, emlékeztetett arra, hogy a polgárháború idején rendkívül rosszak voltak a higiéniás körülmények a spanyol kórházakban. "Ez volt a 20. században az utolsó háború, amelyben nem használtak penicillint" - mondta. Többen haltak meg fertőzésekben, mint sebesüléseik miatt. A legvalószínűbbnek azt tartja, hogy Orwell a kezelés során kapta meg a kórt, de az is lehetséges, hogy fertőzött étellel jutott a szervezetébe.

A levél címzettje egyébiránt Szergej Dinamov, a Külföldi irodalom című szovjet lap szerkesztője volt, akit nem sokkal az után kivégzett a belügyi népbiztosság, az NKVD, hogy kézhez kapta a levelet. Azt nem tudni, hogy az Orwellel ápolt kapcsolata közrejátszott-e ebben.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commoms szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2018.08.18