Jane Fallon: Szabadulj meg a pasitól!

Könyvkritika

jean-fallon-szabadulj-meg-a-pasitol-konyvkritika

Helen épp akkor akar szakítani a pasijával, amikor az bejelentette, hogy otthagyja a feleségét és Helenhez költözik. Mit tehet ilyenkor a nő?  A Szabadulj meg a pasitól! Jean Fallon első magyar nyelven is megjelent regénye.

Jane Fallon díjnyertes, angol tévéshow-producer és színész-rendező. Romantikusan vicces női regényei eddig 12 országban lettek bestsellerek. A Szabadulj meg a pasitól! az első magyar nyelven is megjelent regénye, amely szintén nagy siket aratott Franciaországtól Svédországig, az Egyesült Államoktól Portugáliáig.

A könyv egy szerelmi háromszöget mutat be minden oldaláról, olyan fergetegesen és kínosan őszintén, ahogy talán még senki, olyan humorral átitatva, amely pörgőssé és élvezetessé teszi mindvégig az olvasási élményt.

A főszereplő, Helen utálta azokat a nőket, akik elveszik mások pasiját. Mindaddig, amíg ő is egyé nem vált közülük. Helen arra vágyott, hogy Matthew elhagyja a feleségét és gyerekeit érte, mindaddig, amíg a férfi meg nem tette. Helen utálta azt a nőt, akinek elvette a pasiját (mi mást is tehetett volna, hogy meg tudjon küzdeni lelkiismeretével) mindaddig, amíg össze nem barátkozott vele. Természetesen álnéven.

Attól a pillanattól kezdve, hogy Helen álma rémálommá változott, mielőbb vissza akarta kapni régi életét. De hogyan szakíthatna azzal a férfival, aki épp most hagyta el a családját érte? Miután a megszokott elidegenítő módszerek nem váltak be, és a megbeszélés sem működött, jöhetett a B-terv: álnéven megismerkedni a volt feleséggel és rávenni, hogy fogadja vissza a férfit. Az események pörögnek és időnként kicsúsznak Helen irányítása alól, de a probléma megoldódni látszik, csakhogy minden egyre bonyolultabb és kuszább lesz. A regény vége felé már nem csak azon izgulunk – az olvasó Helennel együtt, – hogy a taktika beváljon, hanem azon is egyre jobban, hogy Helen épségben ki tudjon keveredni abból a hálóból, amit akaratlanul szőtt.

A regény erőssége, hogy minden oldaláról és mindhárom szemszögből bemutatja a szerelmi háromszöget, úgy, hogy minden szereplő szerethető, megérthető. Először is, itt van a mindig vétkes, utált harmadik fél, Helen: az ő érzelmei és mozgatói vannak a legjobban körbejárva, így akaratlanul is érte izgulunk a leginkább, olyannyira, hogy már-már a körülmények áldozatának érezzük. Matthew az a tipikusan hűtlen férj, aki minden alkalmat megragad a boldogságra, de olyannyira fél egyedül maradni, hogy neki majdnem mindegy kié lesz, csak valaki vigye őt haza. Bár nehéz szeretni egy ilyen figurát, annyira hitelesen van bemutatva, hogy a szánalom képes sajnálattá változni, és időnként neki is a legjobbat kívánjuk. Az elhagyott feleség pedig, Sophie, a valódi áldozat, aki kedves, türelmes, alázatos családanya, teljes mértékben szerethető figura.

A Szabadulj meg a pasitól! könnyed, vicces, pörgős regény, amely azonban sokkal mélyebbre nyúl: személyes és családi küzdelmek, munkahelyi konfliktusok, baráti drámák kerülnek hiteles bemutatásra, mindez cinikusan, ironikusan és kíméletlenül őszintén.

Elekes Tünde
Forrás: olvasoterem.com

2018.08.14