Fesztivál a vízen

25. Drina regatta Bajina Bastaban - Szabó Béla képriportja

25-drina-regatta-bajina-bastaban.

Déli szomszédunk, Szerbia, nem tipikus turisztikai célpont a magyarok körében. Én 2010 környékén jártam először erre. Be kell vallanom, megkedveltem ezt az országot és lakóit. Nagyban hozzájárult ehhez, hogy egykori fotós tanítványom Becker Irén, aki Újvidéken született, Ispánovics József barátom, aki családjával ma is a Vajdaságban él és rendkívül sokat segít a nyelvi nehézségek leküzdésében, valamint Gyurity Milán a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója sokoldalú és érdekes információk birtokába juttatott az évek alatt. Közben kialakult egy nagyon jó kapcsolatom a Tara Nemzeti Park igazgatóságával és Borisa Colic-csal, akik nagyon sok segítséget, támogatást nyújtanak számomra a fotós munkámban és a Tara Fotósafari működtetésében. Így már nagyon sok magyar fotós jutott el erre a vidékre az elmúlt években és készített szebbnél-szebb fotókat a vidékről.

Így vettem hírét a dolognak, hogy nyár derekán a Drina folyón regattát rendeznek. Először azt hittem, hogy ez egy csónak verseny a név alapján (regatta: Csónakverseny. Evezősök, motorcsónakok vagy vitorláshajók sportszerű küzdelme a győzelemért.) A helyiek felvilágosítottak, hogy a Drina regattából egyetlen dolog hiányzik, a verseny. Ezen a programon az a cél, hogy mindenki jól érezze magát a vízen. Így a legfontosabb kellék a zene és a sör, a jó hangulat. Ismerve a szerb mentalitást nem lepődtem meg azon sem, hogy jó pár gumicsónakban füstölt a roston sütő és a parázson készült a csevap, pljeskavica és társai.

Az ötletet, 25 éve, az egykor a Drinán, az itteni hegyvidékek kincsét a fát szállító tutajok és tutajosok emléke adta. Ezzel a módszerrel valaha a fa vízi úton egészen Belgrádig eljutott. Napjainkban a folyót vízi erőművek szabdalják szakaszokra. A Perucac felett lévő vízi erőmű a regatta legnagyobb szponzora, mivel ő biztosítja a megfelelő vízhozamot a folyómederben. Kb. 4 métert emelnek a víz szinten, amivel szó szerint leöblítik azt a 2500-3000 gumicsónakot, tutajt és egyéb vízi járművet és bennük a 25-28 000 embert, akik részt vettek a 25. Drina Regattán 2018-ban.

Legnagyobb örömömre nem csak mi voltunk magyarok, hanem több társasággal is találkoztunk, akik Szerbiát választották úti céljuknak a nyár folyamán. Az ősz folyamán ismét visszatérek, ezúttal tájképfotósokkal járjuk végig a Tara, Zlatibor és az Uvac legszebb részeit.

Szabó Béla fotográfus
Fotók: Szabó Anikó és Szabó Béla

  

2018.07.28