SysAdminDay, azaz a rendszergazdák világnapja – és ami még a margóra kívánkozik…

-SzaSzi- írása

sysadmin-day-rendszergazdak-vilagnapja

Az elnevezésből sejthető, hogy külföldről, pontosabban az Egyesült Államokból származik a kezdeményezés. Ez a nap a megbecsülésről szól, legalábbis elindítója Ted Kekatos amerikai rendszergazda ezzel a szándékkal indította el 2000-ben a rendszergazdák világnapját.

Vannak kihaló és vannak születő mesterségek. A technológia fejlődésében fénysebességgel száguldó világunk egyik legújabb embertípusa például a rendszergazdáé, úgyis mondhatnám rendszeradminisztrátor, IT-üzemeltető, admin, sysadmin (UNIX-körökben root). Ha meggyűlik a bajunk az informatikával, hozzájuk fordulhatunk. A halottnak hitt számítógépeket is képesek feltámasztani. Nem véletlenül vesszük természetesnek agyondigitalizált világunkban, hogy minden zökkenőmentesen működik. De ami elromolhat egyszer, az el is romlik! Gondoljunk csak azokra az esetekre, amikor egy-egy cég működése megbénult a számítógépes rendszer hibája, netán összeomlása miatt. És akkor jönnek ők …!

Dacára annak, hogy nélkülük megállna az élet, ezek a szakemberek gyakran nem kapják meg a kellő elismerést a környezetüktől. Így látta ezt Ted Kekatos is, ezért úgy döntött, hogy a világnap elindításával ráirányítja a figyelmet a problémára. Legyen az évben egy nap, amikor minden róluk szól! 2000 óta – hagyományosan - július utolsó péntekje az övék. Legyen ez a rendszergazdák világnapja!

Itthon a HWSW (Online Informatikai Hírmagazin) szervezi, az idén már 9. alkalommal tartották, július 20-án (a szabadságolások miatt egy héttel korábban).

Érdekes, hogy a programozókat külön napon egy évben kétszer is ünnepeljük. Január 7-én és 2007-től az év 256. napján (szeptember 12. vagy 13., szökőévtől függően). Miért éppen a 256. napon? Mert a számítástechnika 8 bites szabványa szerint 256, azaz 28-on féle számot tárolhatunk...

Miről ismerjük meg a rendszeradminisztrátort? Mindent tud, amit a hálózatban garázdálkodunk, kivédi a rosszindulatú vírusok támadásait, tűzfalakat épít a rendszer védelmére, idegen nyelven társalog a szerverekkel… és még ki tudja mi mindent meg nem tesz a zökkenőmentes működésért. Árulkodóak lehetnek a szokásai, hiányossága is: nem tud főzni, ropin meg kávén él, sőt a pizzát is email csatolmányként várja, a meccsen minden rúgást összehasonlít a futtatott szimuláció listájával, a tengerparton folyamatábrákat rajzol a homokba, a gyerekei nevét is kódtáblázatban keresi, és ha elkap egy vírusfertőzést, újra akar installálni... Na jó, legalább ma ne piszkálódjunk, viccelődjünk rajtuk! Inkább lepjük meg adminunkat valami figyelmességgel!

A margóra: My Sysadmin! Ma a te napod van. Ígérem, ma nem kérek megint új jelszót a rendszerhez. Mindent oda mentek el, ahová kell, és azt időben teszem. Nem törlöm az X:/ meghajtóról a biztonsági másolatokat. Megpróbálom egyedül kicserélni a nyomtatóban a tonert. … És fizetem a napi két kávédat, ha szeretnéd még valami finomat is hozatok neked ebédre. Sőt, ha akarod, ma be sem kapcsolom a gépemet. Az a biztos (csak odafönn meg nem tudják)! Csendesen meghúzom magam, nem nyavalygok félóránként, hagyom, hogy nyugodtan küzdjél a csúnya rossz vírusokkal, építgesd a tűzfalat, bootolj, installálj, vagy updételd a drájvert!

-SzaSzi-

Forrás: wikipédia

A kép a Flickr szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken érhető el.

2018.07.27