Hűvös nyár

A nyár legkeresettebb könyvei

huvos-nyar-könyvajanlo

Az egyik legnagyobb könyvterjesztő, a Bookline júniusi legkeresettebb ötven könyvet tartalmazó listájában harminc új címet találunk. Első helyen végzett egy Auschwitz poklait felidéző vallomás, második lett Romsics Ignác nagyszerű történelemkönyve Erdélyről, harmadik pedig a legnépszerűbb magyar pszichiáter, Csernus doki legújabb kötete.

A világ sikerlistáit ostromló Heather Morris könyve Magyarországon is hódít. Az auschwitzi tetováló Lale Sokolov történetét tárja fel, aki hosszú évtizedekig hallgatott arról, hogy az auschwitzi haláltáborban nem egyszerű fogoly volt, hanem az SS megbízásából ő végezte az újonnan érkezők tetoválását.

Erdély elvesztése olyan történelmi trauma, amelynek okait és hatásait az elmúlt évtizedekben számtalan megközelítésből elemezték, mégis csekély azoknak a munkáknak a száma, amelyek objektíven és tényszerűen közelítették meg a problémát. Romsics Ignác kutatásai a magyar történelemírás régi adósságát törlesztik az Erdély elvesztése 1918-1947 között című könyvben: számos dokumentum, döntés és összefüggés viszonyrendszerében rajzolja fel a tragédiához vezető utat, és annak utóéletét.

Csernus Imrét egy csapásra tette népszerűvé kíméletlenül őszinte, nem ritkán nyers terápiás módszere. A számos könyvet jegyző sztárpszichológus A harcos című új művében saját félelmeiről, küzdelmeiről és megtalált békéjéről mesél rajongótáborának.

A hűvös nyár a tényirodalmat tette népszerűvé az olvasók körében. A sikeres tudományos könyvek között találjuk Yuval Noah Harari Sapiens és Homo deus című könyveit, amelyek bemutatják hogyan válhatott egy négylábú emlős a Föld uralkodó fajává. A szerző a jeruzsálemi egyetem tanáraként Sapiens című könyvében szédületes mennyiségű tudást felhalmozva ad új megvilágítást az emberiség több ezer évvel ezelőtt elkezdődött történetének, Homo Deus című kötetében pedig közérthető, mégis minden részletre kiterjedő alapossággal mutatja be lehetséges jövőnket. De vajon elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy szembenézzünk a ránk váró kihívásokkal?

Sokat tanulhatunk azoktól, akik az élet egy-egy szegmensét bemutatva segítenek megérteni a körülöttünk lévő világot. Douglas Murray Európa furcsa halála című művében, amely harmadik lett a listán, politikai korrektséggel igazán nem vádolhatón, személyes élmények alapján mesél Európa és a menekültek viszonyáról, és a jelenséggel járó kihívásokról.

Az utóbbi hetek újra Philip Zimbardo nevétől voltak hangosak, és bár a stanfordi börtönkísérlet eredményei gyanúba keveredtek, a szerzőtársaival közösen írt sorozata, a Pszichológia mindenkinek mai napig a tudományág egyik legfontosabb, legérthetőbb munkája. A harmadik kötetben a motiváció, a személyiség, az érzelmek és a közösség világát fedezhetjük fel új megközelítésből.

Júniusban több olyan regény lett népszerű, amely valós eseményeken alapul. Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című könyvében a csallóközi álmos kisvárost, Dunaszerdahelyt mutatja be, ami a 90-es évek végén fokozatosan vált a rettegés szinonimájává: a helyi maffia véreskezű akciókkal és mindennapi aljasságokkal tette élhetetlenné a hétköznapokat. Ezt a világot idézi meg három női sorson keresztül felkavaró könyvében a szerző.

Sir Edmund Hillary elsőként mászta meg a Himalája csúcsát, amivel nevét örökre beírta a félelmet nem ismerő felfedezők közé. A Pillantás a csúcsról című könyvében nemcsak erre a legendás útjára, hanem számos más, egzotikus expedícióra is elkísérhetjük, a Déli­sarktól egészen a Gangeszig.

Edith Eva Eger pedig A döntés címmel megjelent könyvében a bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézést választotta múltjával, az Auschwitzot túlélő, magyar származású pszichológus módszere azóta is számtalan embernek segített a leküzdhetetlennek tűnő traumák kezelésében. 

Az e-könyveknél a svéd krimik taroltak Jo Nesbø, és Lars Keplen tollából, és szerezték meg a dobogó első és harmadik helyét.

Mese nélkül nem létezik sikerlista. Csak pár nevet kiragadva mutatunk be kiemelkedő alkotásokat, a sok remek mesekönyvből. Hol vannak a nők a történelemkönyvekből? A híres magyar felfedezők, uralkodók, művészek és sportolók, akik a történelemnek épp olyan fontos alakítói voltak, mint a férfiak? Hosszú évtizedek adósságát törleszti Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 elszánt magyar nő című kötete, amelyben gyereknyelven mesélnek régi és mai hősnőkről.

Ugyancsak a valódi női hősök sorsán keresztül mesél tegnapról és holnapról a Magyar mesék lázadó lányoknak című kötet. Főszereplői olyan lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi nehézségeken lettek úrrá, és sokszor képtelenül merésznek tűnő célokat értek el. A fiatal olvasóknak szánt történeteket ezúttal kortárs magyar írók tollából ismerhetjük meg.

Berg Judit és Agócs Írisz Maszat űrhajózik című új könyvében Maszat újabb kalandokba keveredik, és az izgalmas űrutazást ezúttal is Agócs Írisz gyönyörű illusztrációi keretezik.

Az egyik legnépszerűbb ifjúsági könyvsorozat, az Időfutár immár hetedik alkalommal tér vissza az olvasókhoz. Bár a csapat úgy tűnt, hogy örökre lemond az időutazásról, sőt, ha csak tehetik, még a szót sem mondják ki, évek múltán újra összehozza a sors őket egy kaland erejéig. A kötet Az ellopott időgép címet kapta.

A gyerek,- és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, júniusban a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint a Rókamóka című könyv lett a hónap kiemelt könyve. A szakmai csapat részéről Bánfi Csilla könyvtárpedagógus szerint a könyvet kezdő olvasók is bátran kézbe vehetik, a nagyobbakat pedig leköti Mákvirágfalva nyomozópárosának története. Kifejezetten kedves, könnyű szünidei olvasmány.

Forrás: Bookline

A kép a Pixaby szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.07.13