31! - 3 folyó, 1 sziget, összművészet

Látványos sajtótájékoztató az új győri fesztiválról

31!-3 folyo-1-sziget-osszmuveszet-sajtotajekoztato

Szokatlan időpontban, este 9 órakor került sor a július 27. és 29. között megrendezésre kerülő 31!- 3 folyó, 1 sziget, összművészeti fesztivál sajtótájékoztatójára a Radó-szigeten, a Zenepavilonnál, mert a látványelemekben bővelkedő tájékoztatáshoz sötétségre volt szükség, hogy érvényesülni tudjanak a felvonultatott művészeti ágak bemutatói.

Mielőtt Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatója bemutatta volna a sajtótájékoztató résztvevőit, a megjelentek megtekinthettek egy rövid táncprodukciót. Két kis koreográfiát láthattunk egy fiatal csapat előadásában, a felállított reflektorok fényében: egy lírait, majd egy pörgőset.

A várost dr. Fekete Dávid alpolgármester képviselte, a különböző művészeti ágakat pedig dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója (irodalom), Gévai Bálint (fényfestés), Liziczai Miklós, a Győri Fotóklub Egyesület elnöke (fotóművészet), Köninger Szilárd és Németh Dávid a CAN Architects-től (építészet), Dukai Gábor a Bro’n’sis Tánciskolából (táncművészet) és Illés Tamás, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet marketing- és kereskedelmi vezetője (PH-Érték Borsziget).

Dr. Fekete Dávid elmondta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekthez készítettek egy felmérést Győr kulturális életéről, hogy azonosíthassák azokat a pontokat, ahol a lakosság hiányosságot érzékel – így született meg a 31! - 3 folyó, 1 sziget fesztivál gondolata. Hangsúlyozta, hogy a város milyen gyorsan reagált, hiszen a tavaly megjelent igény idén már meg is valósul. Az új, összművészeti fesztivál kifejezetten a fiataloknak készül, rájuk fog fókuszálni. Korábban már történtek kísérletek – teljes sikerrel - az ifjúság megmozgatására (pl. Welhello és Halott Pénz koncertek), ezért idén első alkalommal – de hagyományteremtő céllal – megrendezzük ezt a fiatalos összművészeti fesztivált, melynek sikerét a bevont fiatal művészeti vezetők garantálják. Azt pedig, hogy a 31! milyen szorosan kapcsolódik az EKF-projekthez, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a fesztivál idei tematikája az áramlás, hiszen Győr a folyók városa.

Tóthné dr. Kardos Krisztina a fesztivál céljáról beszélt, arról, hogy a fiatalság egy digitális központú világban él, ezért ki kell rángatnunk őket onnan a szabadba. A 31! úgy készült, hogy a fiatalokat megismertesse a művészetek világával oly módon, hogy élmény és látvány alapú kulturális szórakozást nyújt. Azaz nemcsak a befogadás és műélvezet a cél, hanem minden művészeti ágban olyan elemeket is beépítettek a programba, ahol alkotásra, közös alkotásra, sőt versenyre is lehetőség lesz. A 3 napos fesztivál 5 helyszínen zajlik majd. A Horgony – hogy lehorgonyozz! a Radó-sziget egyik felén lesz található, és itt kap helyet a Horgony színpad, az Irodalmi kávéház, a Művészet a szabadban és a Chill Zone. A Kacaj – a jó hangulatért! a Radó-sziget másik oldalán várja majd a látogatókat. Itt lesz az Open Air színpad, a „Befejezetlen híd”- mely a tekintetet a folyó áramlására irányítja -, a „Hajósánc”-nézőtér, valamint a Csillagkapu. A Fény(v)ár – hogy áradjon a fény! a Várfalnál foglal majd helyet, ez lesz a fényfestés színhelye. A Várfalnál kell majd keresnünk a Fotó Space – mentsd le Győrt! is, ha kíváncsiak vagyunk egy nagyszabású, városunkat prezentáló, interaktív fotókiállításra. Végül, de nem utolsó sorban, a strand területén találjuk majd a PH-Érték Borszigetet, ahol bemutatkozik Győr szőlőskertje, a Pannonhalmi Borvidék.

A program ismertetése után – melyet megtekinthetnek a fesztivál honlapján Illés Tamás kapott szót, akinek meggyőződése, hogy a borkészítés is művészet, így helye van egy összművészeti fesztiválon. Elmondta, hogy a Pannonhalmi Főapátság pincészete önmagában nem képes a Pannonhalmi Borvidéket elfogadtatni a helybéliekkel és az országgal, ezért létrejött egy összefogás 6 kiváló pannonhalmi pincészet között PH-Érték néven, mely stratégiai együttműködési megállapodást kötött Győr városával abból a célból, hogy a borvidék presztizsét, s ezzel együtt a régió turisztikai értékét emeljék. Ennek a közös együttműködésnek az első manifesztációja a PH-Érték Borsziget.

Ezután került sor egy varázslatos homokanimáció bemutatóra Papp Norbert festő- és homokművész jóvoltából, aki Szabadvári-Farkas Zsuzsanna grafikusművésszel, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársával együtt a képzőművészet vezetője a projektben.

A sajtótájékoztató ideje alatt végig gyönyörködhettünk egy fényfestményben is, mely nagyon imponzáns jelenség volt a füvön, de a Várfalon majd biztosan még sokkal látványosabb lesz.

Tóthné dr. Kardos Krisztina néhány szót szólt még a fesztivál utolsó helyszínéről, a Spartacus Csónakházról, melyre projektorral fognak vetíteni a beérkezett rajzpályázati művekből, és kifejezte reményét, hogy a fiatalok olyan szeretettel fogadják majd ezt a fesztivált, amilyen nagy szeretettel ők készítették. A látványos sajtótájékoztató zárásaként pedig a jelenlévők közösen felengedtek 31 héliummal töltött, világító, fehér lufit.

tmoni
Fotók: Vas Balázs

 

2018.07.10