Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2018. tavasz

Ajánló

aranypor-2018-tavasz

Az Aranypor egy térségi irodalmi periodika, 3 számmal jelentkezik évente. Főként olyan szerzők műveit mutatja be, akik ezen a tájegységen élnek, de nincs lehetőségük publikálásra vagy magánkiadásra. A szerzők között minden korosztály megtalálható, a fiataltól kezdve az egészen idősig. A verseken kívül novellákat, regényrészleteket, családtörténeti és néprajzi jellegű írásokat is olvashatunk. A XI. évfolyam első, tavaszi számát lapozgattuk.

Az újság 32 oldalas, borítóját és belső illusztrációt Mátyássy Jónás készítette Kacsóh Cecília textilművész munkái alapján, az utolsó lap belső felén olvashatunk róla pár mondatot. Az előszóban Szekeres Mária főszerkesztő írása szemrevételezhető a 350 éve felszentelt magyaróvári Szent Gotthárd templomról. Gondolatai alatt verseit olvashatjuk.

Az oldalak között lapozgatva az ember újra és újra „lelki kavalkádban” találhatja saját magát. A meglepően pazar alkotások különböző érzelmekkel járó élethelyzetek gondolatvilágát közvetítik az olvasó felé, legyen az rövid sorokba szedett verses formával készült mű, vagy éppen próza. Ezeket olvasva a befogadó nem is gondolná elsőre, hogy amatőr szerzők írásai vannak a szeme előtt.

A műfaji sokszínűség is felbukkan, például a fantázia, Jéga Szabó Ibolya Menekülés a végtelenbe című művében. Rákukkanthatunk készülő regényrészletre, amely Reisinger Attila írása. A gyerekeknek készült rovatban – „Aranyporos mesetarisznya” – Kádár Sára Hajnalka műve található. Vitéz Vilmos Gondolatok egy osztálytalálkozóra című versét is olvashatjuk.

A további oldalakon még mintegy 40 szerzőtől olvashatunk lélekemelő alkotásokat, köztük olyanoktól, akik nem az országban élnek, csupán támogatják és megerősítik az irodalom általi közösségépítő tevékenységet, amit az Aranypor végez.

A 2018-as évi első szám a Baráti Kör Újrónafőért Egyesület és a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület kiadásában jelent meg Nagy Sándor felelős kiadó, Szekeres Mária főszerkesztő, valamint Mészely József és L. Burda Zsuzsanna szerkesztői munkájával.

A teljes lapszám PDF-ben letölthető a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség honlapjáról.

N. B.

2018.06.29