Szeptember végétől közel egy hónapig rockfesztivál a Madách Színházban


madach-szinhaz-rockfesztival

A tavalyi Shakespeare-fesztivál után idén ismét különleges programra készül a Madách Színház. Andrew Lloyd Webber Rocksuli című darabjának szeptemberi bemutatója mellé ezúttal egy tematikus rockfesztivált szerveztek, amelynek keretében szeptember 24-től egészen október 17-ig nem mindennapi programok várják a közönséget.

A Madách Rockfesztivál 2018 műsora a hazai rockzene élvonalbali zenekarainak különleges hangszerelésű fellépéseitől az élő, közönség előtt zajló mélyinterjúkon át a színház társulatának közreműködésével zajló koncertekig minden este egyszeri, megismételhetetlen alkalmat ígér a közönségnek, hogy kedvenc előadóit, legyenek akár színészek, akár zenészek, új oldalukról ismerhesse meg.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, rendezője a Rockmúzeumban tartott sajtótájékoztatón így beszélt a fesztivál ötletéről:

Amikor tavaly bemutattuk a Szerelmes Shakespeare című darabot, felismertük, hogy vannak szerzők és színdarabok, amelyek messze túlmutatnak magán az előadáson, amit egy színház képes eljátszani, sokkal több tudás, ismeretanyag, végiggondolni és megosztani való van bennük. Ezért a darab kapcsán tavaly szerveztünk egy Shakespeare-fesztivált, amelynek során jelentős színészeknek, rendezőknek adtunk módot, hogy mindenki beszéljen a „saját” Shakespeare-jéről. Olyan személyes történelmek nyíltak meg ezeken a rendkívüli estéken, amelyből kiderült, hogy Shakespeare egy olyan közvetítőanyag, ami a személyes emlékeken túl sok minden mást is előhozott a szereplőkből, benne mindazzal, amit a színházról tudtak és meg kívántak osztani.

A Madách Színház idei bemutatója Andrew Lloyd Webber Rocksuli, eredeti címén School of Rock című darabja, ami egy nagyszerű, sokrétű mű. Egy nagyon kényes, önmagára túl sokat adó amerikai elit iskolában játszódik, ahol minden van, csak érzés nincs, személyesség, felszabadulás nincs. Gátlások és formák vannak, és kocka gyerekeket nevelnek, akiknek az életéből pont az a felszabadító erő hiányzik, aminek segítségével meg tudják találni saját magukat. Nem meglepetés, végül a rockzene lesz az, amely elvégzi azt a pszichológiai bravúrt, hogy megmutatja ezeknek a gyerekeknek az életörömöt, és segít rátalálni önmagukra. Adta magát tehát ismét egy jelentős téma, van egy darabunk, ami ezt kifejezi, ebből pedig logikusan következett az, hogy a tavalyi Shakespeare-fesztivál után egy másik jelentős dolognak adózzon a Madách Színház, lehetőséggel, térrel, alkalommal – ez pedig a magyar rock.

madach-szinhaz-rockfesztival

A rendező szerint a rock mindenkihez szól, nem csak a fiatal generációhoz. Emellett hatni tudott a társművészetekre, az irodalomra, a képzőművészetre, a zene egyéb ágaira, és persze önmagában is olyan zene, amihez foghatót azóta sem találtak ki. A magyar rock pedig ezen belül is egészen különleges: nemzeti hősök születtek, a fiatalság gondolkodását, az emberek viselkedését formáló erővé vált.

A hatvanas évek végén egyszerre ismerkedtem meg a stílus magyar és külföldi nagyjaival, és mind a mai napig őrzöm az akkori helyeken, a Metro Klubban, a Budapesti Ifjúsági Parkban, Illés- vagy Omega-koncerteken készült képeket. Úgy gondolom, a mai fiatalnak a mai zenekarok ugyanolyan fontos dolgokat mondanak, mint akkor nekünk, segítenek eligazodni az élet igazán nem könnyű, sűrű erdejében. Egy-egy ilyen kiáltás, megszólalás egy generációnak jelenthet iránymutatást.

Miután a rockhoz mi igazán nem értünk, felkértünk egy nagyon autentikus, nagyszerű fiatalembert, Bóna Márkot, legyen a szakértőnk, hogy segítsen összeállítani a fesztivál műsorát. Márk megmutatta nekünk, hogy a mai hazai rockvilág ugyanolyan színes, gazdag és jelentős, mint minden kornak a saját maga rockzenéje, hiszen a stílusban lévő isteni szikra kortalan. Én magam is nagyon várom a közelebbi megismerkedést a fesztiválon fellépőkkel és zenéjükkel.

A Madách Rockfesztivál a Rocksuli musical szeptember 21-i bemutatója után, szeptember 24-én a Madách Színház művészeinek rockkoncertjével kezdődik, és egészen október 17-ig tart, amikor is egy nagyszabású zárókoncerttel ér véget a sorozat. A közel egy hónap alatt olyan események várják a látogatókat, mint az AWS, a Useme vagy az Anna & The Barbies akusztikus, vonósokkal és zongorával kiegészített koncertjei, a Kiscsillag Idáig tudom a történetet című popszappanoperájának színházi előadása többek között Parti Nóra, Hevér Gábor és Szatory Dávid színművészek közreműködésével, a Müller Péter Sziámi AndFriends és a Pintér Béla Társulat közös estje. A Madách Színház Stúdiószínpadán az „Ez mind én vagyok” sorozatban Csatári Bence és Pócsi István beszélgetnek majd a magyar zenei élet olyan jelentős egyéniségeivel, mint Bródy János, Kóbor János, Müller Péter Sziámi, Nagy Feró vagy a Tankcsapda tagjai. Szeptember 24-én és október 17-én ugyanitt a Madách Színház művészei vedlenek át egy estére rockénekessé a fesztivál nyitó-, illetve zárórendezvényén. A Tolnay Szalonban pedig Jávorszky Béla Szilárd tart rocktörténeti előadásokat, amelyek után magyar kultfilmeket nézhet meg a közönség.

madach-szinhaz-rockfesztival

További információk a Madách Színház weboldalán és Facebook-oldalán találhatók, belépőjegyek a madachjegy.hu oldalon válthatók.

Forrás: langologitarok.blog.hu

2018.06.21