A világképalakítás terei

Vajda Júlia festőművész kiállítása

December 13-án nyílt meg Vajda Júlia festőművész (1913-1982) kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájában (Győr, Király u. 17.) A világképalakítás terei címmel. A tárlat február 22-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-18.00 óráig.

Vajda Júlia arra törekedett, hogy ne hasonlítson senkihez, s ez egész életében jellemző maradt rá. Munkássága összeköti és átfogja a 20. századi magyar modernizmus két nagy korszakát, a Magyarországon működő Európai Iskola (1945-1948) figuratív-szürrealista világát és a hatvanas-hetvenes évek kísérletező, absztrakt, konceptuális és geometrikus törekvéseit. E munkásság egyik szembeötlő vonása a szokatlan sokszínűség.

„Kísért, még mindig kísért a sokféleség… Azok közé a festők közé tartozom, akik csaponganak, engednek az ihlet és az ötlet impulzusainak, a kép stílusával nem törődve” – írta magáról egyik füzetében. Eközben könnyedén szakadt le saját közép-kelet-európai valóságáról, az ötvenes és hatvanas évek szűkös magyar hétköznapjairól. Egész életművét a kortárs nyugat-európai művészet problémáival és törekvéseivel való aszinkronitás jellemezte.

Fotók: Csendes Richárd


2015.01.08