Egy darab ég az életünk fölött…

Megnyílt a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok Győrben

unnepi-konyvhet-megnyito

Lassan 100 éves lesz Supka Géza álma az irodalom, a könyvkiadás, író és olvasó találkozásáról. Győrben idén Somogyi Tivadar alpolgármester, Villányi László József Attila-díjas költő és Heinczinger Miklós Mika, a Misztrál együttes tagja nyitotta meg szavakkal és dalokkal a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapokat, mely három napig várja az érdeklődőket koncertekkel, könyvbemutatókkal, gyermekprogramokkal és a hagyományos könyvvásárral.

Minden könyv ünnepi esemény – kezdte megnyitóbeszédét Somogyi Tivadar alpolgármester. Meggyőződése szerint a könyv soha nem fog meghalni. Hiszen az olvasás semmivel nem pótolható élményt ad.

Egy jó írás akár egy új élet megtapasztalását is lehetővé teheti, így meghosszabbítva saját életünket. Egy jó könyv elolvasása olyan, mint egy fa elültetése benső kertünkben – fogalmazott Villányi László, költő. Marcel Proust Swann (Az eltűnt idő nyomában I.) című könyvéből való az idézet, amit köszöntőjének végén osztott meg Villányi: „…próbáljon mindig egy nagy darab eget őrizni az élete fölött.” Ezt adhatják a könyvek, melyek által újraélhetjük álmainkat, s melyek felébreszthetik költői, írói énünket.

Heinczinger Mika teljesen más habitussal, mégis hasonló gondolatokat közvetített dalaival. „Hiszen ég-igéző minden fölfelé forduló tekintet, kinyújtott kéz, felszálló sóhaj. Megigézik, megidézik, megragadják és megőrzik az eget.” Nacsinák Gergely András, görög ortodox pap, vallástörténész, írótól származik Heinczinger Mika önálló lemezének címadó dalszövege. A zenész-énekestől megtudhattuk, hogy régen nem létezett énekelt vers, mert nem létezett vers zene nélkül. Előadásában valóban szerves egységet alkot a szöveg és a dallam, az üzenet mélyebb szintű közvetítését szolgálva.
A könyv szellemi utazás – Mika Arany János Toldijának megzenésített részletével illusztrálta gondolatát, egy történelmi legendát, és Szent László alakját életre keltve.

A méltó kezdés után is változatos és színvonalas programok várják a könyvbarátokat az Arany János utcai könyvheti színpadon és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában. Többek között találkozhatnak Vámos Miklóssal, Benda Ivánnal, Mezey Katalinnal és Szávai Gézával. A legkisebbek megnézhetik Szent György és a sárkány történetét, a Kuttyomfitty Társulat bábos mesejátékát és a Tarisznyások együttes gyermekműsorát.

A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok műsorfüzete innen tölthető le.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2018.06.08