1292

Több mint négyszáz program a Savaria Történelmi Karneválon

Szombathely, augusztus 23-26.

savaria-tortenelmi-karneval-2018

Több mint négyszáz programmal várják idén augusztus 23. és 26. között a XIX. Savaria Történelmi Karneválra érkezőket Szombathelyen. Kilenc főhelyszínen és 18 kísérő helyszínen zajlanak majd az események, amelyeken összesen több mint 140 ezer résztvevőre számítanak – emelte ki Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

Idén első alkalommal a felújított Szent Márton tér is a karneváli helyszínek között szerepel majd, a Szent Márton-templom falán fényvetítés lesz. A karnevál csúcspontjának számító felvonulást idén is pénteken és szombaton tartják. A több mint 1200 jelmezes felvonuló hat történelmi érát jelenít meg, a római kortól a honfoglaláson és a középkoron át a reneszánsz és barokk korszakokon keresztül egészen a 20. század első feléig.

Koczka Tibor, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere azt emelte ki, hogy a karnevál a vasi megyeszékhely és a régió egyik legnagyobb nyári rendezvénye, amely idegenforgalmi jelentősége mellett a szombathelyiek számára is fontos találkozóhely.

Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke, megyei múzeumigazgató elmondta: a hagyományos helyszínek – mint az Öreg Város Vásárának otthont adó főtér, a Borok utcája, a Sörtér és a Történelmi Témapark vagy a Művészetek utcája – mellett újdonságnak számíthat a karnevál idején az Iseumban látható, Mágia és csillaghit a rómaiaknál címet viselő kiállítás, de érdeklődésre tarthat számot a Romkertben zajló régészeti ásatás is, amelyet szakemberek vezetésével tekinthetnek meg az érdeklődők.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: igyekeztek bevonni a karneválozásba az ELTE Savaria Egyetemi Központ diákjait és tanárait, akik pénteken a Történelmi Témaparkban Eötvös Lorándról megemlékezve látványos fizikai kísérleteket végeznek majd.

Szintén kiemelten foglalkoznak a Mátyás király-emlékév alkalmából Hunyadi Mátyással és korával, valamint az I. világháború befejeződésének 100. évfordulójáról is megemlékeznek. Szintén újdonság, hogy idén először rendeznek a legkisebbek számára minikarnevált, amelyen a résztvevők a gyermekprogramok kiemelt helyszínének számító Gayer parkot kerülik meg. Továbbá szólt arról, hogy mint minden évben, idén is lesz a karneválon Civil korzó, amely szavai szerint 32 helyi civil szervezet számára nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Részletes információk a Savaria Történelmi Karnevál honlapján találhatók.

Forrás: MTI

2018.06.07