866

Kőszegi Várszínház 2018

A szabadtéri színjátszás sokszínűségét jelzi a programkínálat

koszegi-varszinhaz-2018

Megkezdődött a Kőszegi Várszínház 36. évada, amely a szervezők szándéka szerint idén is a magyar szabadtéri színjátszás sokszínűségét, műfaji sokoldalúságát kívánja bemutatni. Pócza Zoltán, a Jurisics Művelődési Központ, Vár és Várszínház igazgatója az MTI-nek elmondta: idén négy bemutatót terveznek.

Családoknak szól Peer Krisztián Estimese című darabja, melyet július 2-án és 3-án láthat majd a közönség, és amelyet a Mesebolt Bábszínházzal közösen állítanak színre. Gergye Krisztián és Társulata idén kortárstánc és drámaestet hoz létre, amelynek kőszegi bemutatója július 30-án lesz.

A Kőszegi Várszínház idei önálló nagyszínházi bemutatónja Paul Portner A Hajmeresztő című zenés bűnügyi vígjátéka lesz, Göttinger Pál rendezésében. A főbb szerepekben Epres Attilát, Grisnik Petrát, Ulmann Mónikát és Kálid Artúrt láthatják. A premier július 12-én lesz, a darabot összesen nyolc alkalommal mutatják be a nyáron. Hozzáfűzte: július 25-én a Kőszegi Várszínház, a DEKK és a Füge közös produkciójaként kerül színre Vinnai András Vojáger című groteszk színjátéka, Keszég László rendezésében.

Pócz Zoltán szólt arról is: mint minden évben, a kőszegi várszínházi évadot kiállítások és koncertek kísérik, de természetesen lesznek meghívott vendégelőadások is. Szavai szerint június 1-jén a vár lovagtermében Trifusz Péter plakátkiállítása nyílt. Június 9-én a Rózsavölgyi Szalon szervezésében Molnár Piroska színházi estjét láthatják az érdeklődők: Egy emberi hang... címmel.

Június 11-én a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Papírvarázs című produkcióját szintén a lovagteremben a legkisebbeknek ajánlják. Június 16-án viszont a várudvaron álló nagyszínpadon kerül bemutatásra Molnár Ferenc Egy, kettő, három című vígjátéka a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában.

Június 20-án a Magyar Népmese Színház mutatja majd be Kozma András Mese a Napkirályról és a Holdkirálynőről, avagy hogyan született a Csillagszemű című mesejátékát. Június 21-én Epres Attila és Lázár Kati színházi estjét tekinthetik meg, június 23-án pedig Georges Feydeau Az asszony körbejár című darabját láthatja a közönség a Pesti Művész Színház előadásában.

Június 26-án John Osborne Dühöngő ifjúság című darabját, június 28-án Rossini A sevillai borbély című vígoperáját, június 30-án pedig a Sose halunk meg zenés játékát mutatják be a Kőszegi Várszínházban. Július 26-án a 75 éve született Cseh Tamásra emlékeznek Bereményi Géza és Másik János Keresztben a jégeső című estjével.

Július 28-án Forgách András Legyetek jók, ha tudtok! című darabját mutatja be a Budaörsi Latinovits Színház és a Múzsák Társulat, augusztus 1-én pedig Sam Holcroft Családi játszmák című Orlai produkciót láthatja a közönség. A várudvaron tartott színházi bemutatók 20 óra 30 perckor kezdődnek, és szabadtéri előadásokról lévén szó, természetesen minden bemutatóhoz esőnapot is hirdetnek a szervezők.

Forrás: MTI

2018.06.06