Dittrich Panka: Ellen-tétek

Csiszár Antal könyvajánlója

dittrich-panka-ellen-tetek

Dittrich Panka könyve a nagybetűs életről, annak szeleteiről szól. Az Ellen-tétek szerkezetileg két részre tagolódik: az elsőben novellákat olvashatunk, a következőben a szerző szösszeneteivel, érzéseivel, gondolataival szembesülhetünk. Létezésünk nem lineáris úton halad a végkifejlet felé, vargabetűk teszik kacskaringóssá: gyakran útelágazáshoz érkezünk, és azzal a dilemmával szembesülünk, melyiken induljunk tovább.

A novellák lapjain becsülettel, becstelenséggel, szerénységgel, ügyeskedéssel találkozhatunk, megtapasztalhatjuk, hogy a látszat és a valóság nem mindig esik egybe, s olykor kifejezetten kínos, ha a „királyról kiderül, hogy mezítelen”. Fontos erkölcsi kérdéseket feszegetnek: személyes boldogságunk oltárán feláldozható-e a tisztesség, mi van, ha egy lány jövendőbelijéről kiderül, hogy vérrokon, és két pár életét teheti romhalmazzá a felismerés, illetve a vallomás.

Minden ember egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek: ha neved előtt szerepel a Dr. megjelölés, más elbánásban is részesülhetsz, tapasztalhatjuk az egészségügyi személyzet színe változását ebben az estben. Ezt a novellát olvasva konkrétan Csehov Kaméleon című elbeszélése jutott eszembe. De találkozhatunk az öngyilkossághoz vezető út bemutatásával, a mást keres, mást talál komikumával, a nevelőotthoni kislány örömével (életében először szánkózhatott) és egyebekkel.

A második rész a szerző személyes életéből, tapasztalatainak bőséges tárházából merít. Gyermekkora, nagymamai, anyai léte is megmutatkozik: a rég- és közelebbi múlt, valamint napjaink benyomásai kaptak helyet a lapokon. Hogyan tekintünk embertársainkra, milyen következtetésekre juthatunk (szerző és olvasó egyaránt), szülői felelősség, házastársi viszony, gyermeki hála, avagy hálátlanság, alkalmazkodás.

Az olvasó könnyen merül el az írásokban – okkal, mert a cselekmény kibontakoztatásának szándékos késleltetése a lehetséges végletekig csigázza az érdeklődést. Egyszerűen nem lehet letenni a könyvet. Ezenkívül nagy erénye a helyzetkomikum adta lehetőségek mesteri kihasználása (a fájós fogtól való megszabadulásról például úgy beszél, mintha egy párkapcsolatnak akarna véget vetni).

Nagyon tetszetős a változatos szókincs is, az apró mozzanatoknak a legapróbb részletekig való kidolgozása. Az Ellen-tétek szórakoztatva nevel, dolgaink újragondolására késztet, továbbá azt sugallja, hogy az élet nem egy fekete-fehér sablonos valami, hanem sok szempontú és -tényezőjű, melyben az eligazodás nem egyszerű. Hiszen a homo sapiens egyszerre racionális és emocionális lény.

Dittrich Panka a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok pénteki napján, június 8-án délután 16 órakor a Könyvbarlang Antikvárium standjánál dedikál a Baross úton.

Csiszár Antal

2018.06.06