Mária út

László Dániel kiállítása

December 12.-én (pénteken) 17.00 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-ház (Király u. 4.) kiállítóhelyén új tárlat nyílik Mária út címmel László Dániel festőművész műveiből. A kiállítást Grászli Bernadett művészettörténész,múzeumigazgató nyitja meg. Látogatható:január 4-ig.

László Dániel festőművész 2001-ben végezte tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakán, már ekkoriban is jellemző volt rá a látványelvű, ún. realista festészetei világ kialakítása. 2003 óta a SENSARIA Képzőművészeti Egyesület elnöke, amely a festészet klasszikus gyökereihez visszanyúló kortárs művészeket tömöríti.

Művészeti felfogásában fontos állomást jelentett első zarándokútja, a Spanyolországban 2009 őszén végigjárt El Camino-út. Innentől fogva különböző képciklusokban örökítette meg további zarándoklatait. 2010 áprilisában a 40 napos Csíksomlyói út élménye 40 műben realizálódott. Majd egy évvel később, 2011 áprilisában Budapestről Esztergom érintésével Mariazellbe zarándokolt. A csíksomlyói és a mariazelli utak válogatott festményivel találkozhat a látogató a Mária út című kiállításon.


A művek sorozata tulajdonképpen útinaplónak is tekinthető: különböző tájak, tömjénfüstös templomok, útszéli keresztek vagy épp ipari tájak bukkannak fel a festményeken. Azonban a változatos tájak mellett a zarándokút belső utazásról is szól, a zarándok megfeszített fizikai teljesítménye és a lelki elmélyülés, megtisztulás jelen esetben együtt járnak.   

László Dániel zarándokképei a Kárpát-medence számos nagyvárosában és településén kerültek bemutatásra az elmúlt években. A győri kiállítással egy időben a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostorban (Sopron, Kolostorhegy u. 2.) láthatják az érdeklődők a Mária út további képeit január 6-ig.

2014.12.05