XIV. Magyar Táncfesztivál és IV. Gyermek Táncfesztivál

Győr, június 18-24.

magyar_tancfesztival_2018

Tizennegyedik alkalommal adhatnak egymásnak randevút a magyar táncművészek Győrben, a Magyar Táncfesztivál keretében, melynek programját Kiss János, a Győri Balett igazgatója ismertette a május 24-i, csütörtöki sajtótájékoztatón. A fellépő együttesek között lesz újra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Nemzeti Balett és a Szegedi Kortárs Balett, szerepelni fog a Kijevi Modern Balett és az Experidance. A közönség az első estén a Győri Balett új bemutatóját tekintheti meg. A Pianoplays Wagner és Liszt zenéjére készült, témája a szerelem.

A sajtótájékoztató résztvevőit Keszeiné Tóth Bernadett, a Magyar Táncfesztivál titkára és Kiss János igazgató köszöntötték. A hazai táncművészet szinte teljes palettáját felvonultató esemény fontos szakmai találkozási pont, hiszen az előadásokon kívül konzultációkat, beszélgetéseket is jelent.

Fekete Dávid alpolgármester Győr egyik kiemelkedő kulturális ünnepének nevezte, amely nemzetközi szinten is egyedülállónak tekinthető. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt komoly kihívást jelent a városnak. A Győri Balett, mely jelentős szerepet vállal a pályázatban, olyan értéket képvisel, amely megérdemli, hogy szélesebb nemzetközi körben is meg tudjon mutatkozni.

Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy a művészet olyasmit adhat az embernek, ami segít megállni a mindennapok rohanásában és kapcsolódni a valódi élethez. Liszt Ferenc szavait idézve: „A művészet az emberben és a természetben megnyilvánuló rejtelmesnek, isteninek érzéki visszaadása.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója megosztotta, hogy kollégáival mennyire otthon érzik magukat Győrben, hiszen kiváló szakmai kapcsolatok fűzik őket ide, idén is részt vesznek a fesztivál lebonyolításában. Az Imre Zoltán Program képviseletében elmondta, hogy a pályázat egyik győztese Sebestyén Bálint, a Győri Balett Harangozó-díjas táncosa lett. Antigoné című koreográfiáját a fesztivál 6. napján láthatják az érdeklődők.
Ertl Péter arról is beszélt, hogy egyelőre tovább folytatódnak az új Nemzeti Táncszínház építési munkálatai. A tervezett nyitóelőadás időpontja 2019. februárja, ahol Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője új, Beethoven VII. szimfóniájára készülő koreográfiáját szeretnék bemutatni.

Venekei Marianna, a Magyar Nemzeti Balett koreográfusa megköszönte a meghívást. Elmesélte, hogy A vágy villamosa című táncdrámát egy vígszínházi előadás ihlette, és egy Dés Lászlóval való találkozás érlelte meg, aki az előadás zeneszerzője lett. Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett vezetője örömét fejezte ki, hogy elhozhatták ősbemutatójukat. Hozzátette, európai szinten is ritka esemény, hogy az ember ilyen magas dózisban kerülhessen kapcsolatba a tánccal, mint a Magyar Táncfesztiválon, melynek évek óta töretlen sikeréhez gratulált a szervezőknek.

Csepi Alexandra művészeti koordinátor a Gyermek Táncfesztiválról beszélt, mely négy éve indult útjára, de mára hagyományos részévé vált a rendezvénynek. A legkisebbeket idén is a Vaskakas Művészeti Központban várják, ahol többek között Holle anyó, Pöttöm Palkó, valamint a Hófehérke és a hét törpe története fog megelevenedni a tánc nyelvén. A gyerekek szavazatai alapján idén is kiosztják majd az Arany Bab-díjat.

Folytatódik a tavaly elindult FesztiválON. Velekei László hosszú távon gyümölcsözőnek nevezte a technológia és a tánc összekapcsolását. Ebben az évben játékra invitálják a nézőket, mely a GyőriBalett On Applikáción keresztül lesz elérhető.

Kiss János nagyon fontos célnak tekinti a fiatalok megszólítását, ebben nélkülözhetetlen a technikai eszközök bevonása. A programokkal kapcsolatban kiemelte az Európa Kulturális Fővárosa projekt tematikájához kapcsolódó Áramlás című európai gálaestet, amelyen többek között fellépnek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói, az Egribiancodanza Compagnia, az Europaballett St. Pölten, a Kecskemét City Balett és a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium diákjai.

A modern táncműhelyek különleges produkciói idén is a Kisfaludy Teremben kapnak helyet, például Pirók Zsófia kortárs flamenco táncestje, amely Daniel Keyes Ötödik Sally című regénye alapján készült.

A színház előtti II. János Pál téren is kitűnő előadásokkal, ingyenes szabadtéri programokkal várják az érdeklődőket. Itt lesz látható többek között a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Hegyen innen – hegyen túl című táncestje.

A teljes program és bővebb információ itt található.

Szabados Éva
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára

2018.05.25