Verssorok, próza ritmikája hangok és fotók bűvöletében

Az Író Alkotók Klubja, valamint Virág Lajos bemutatkozása

iro-alkotok-klubja-virag-lajos

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont az Író Alkotók Klubja, valamint Virág Lajos „Vizuális Barangoló és Fényvadász” rendezvénynek, vers és fotókiállítás találkozásának április 25-én. A közös művészi bemutatkozás során a próza és a képek mellett a zene is szerepet kapott, így a közönség a szó szoros értelmében „megmerítkezhetett” a vizuális és akusztikai élmények tengerében.

A műsor résztvevőit és a közönséget Büss Zsuzsa, a Kamarai Szalon háziasszonya valódi vendéglátói szerepben fogadta. Az irodalmi körként működő Író Alkotók Klubját Dittrich Panka – maga is többkötetes író és költő – vezeti. A műsor konferálásának megtisztelő feladatát Kerecsényi Éva és Zsubrits Zsolt vállalta, előbbi bevezetőjében vázlatos képet adott a klubról, ismertette a munkamódszereket, beszélt a kimagasló sikerekről (Csapucha Rudolf), a tagság jelentős részének komoly irodalmi munkásságáról (verses kötetek, prózai művek), a kitűzött célokról.

A műsor blokkokból állt össze, az egyes részekben egymás műveiből olvastak fel az alkotók, a köztes részeket pedig klasszikus zenei betétek, illetve kortárs szerzemények töltötték ki, változatosabbá téve a délutánt. A muzsikát részben a Liszt Ferenc Zeneiskola fuvolás növendékei, illetve Rozán Eszter biztosította – a többkötetes író saját szerzeményeit adta elő, ezenkívül ő is részt vállalt a felolvasásokból.

A versek és fotók találkozása már hagyománnyá vált a klub életében, az elmúlt évben is hasonló műsorral rukkoltak elő. Hallva a költeményeket és a prózát, a közönség meggyőződhetett a magas fokú művészi teljesítményekről. Az alkotások a „tomboló fény” jegyében születtek, az adott tematikus kötetből ismerhettek meg részleteket a jelenlévők.

Felsorolni is nehéz, mennyi pompás ötlet érlelődött verssé, prózává. Az alkotók éltek nyelvünk gazdag képanyagával, melyekkel a változatos érzéseket tolmácsolták. A művekben benne rejlik az alkotók lelki világa, azok páratlan gazdagsága; a vendégek soronként élhették bele magukat a természet csodáiba, az alkotói megoldások stimulálták a fantáziájukat. Lelki szemeik előtt megjelent a táj: ami verssor volt, mintha élő természetként bontakozott volna ki előttük. Rímes és rímtelen, hangsúlyos, de időmértékes verselés is válthatott ki csodálatot.

Az est folyamán tombolaosztásra is sor került, s akit meglátogatott Fortuna istenasszonya, az Író Alkotók Klubja tagjainak egy-egy kötetét vihette magával. A műsor záróakkordjaként pedig ajándékok kiosztására is sor került.

Rozán Eszter újabb könyve is megvásárolható volt, az írónő munkáját elismerve Dittrich Panka bejelentette, hogy tiszteletbeli tagként felveszi az Író Alkotók művészi közösségébe. A kiállítás nem maradt a Kamara falai között, április 27. és május elseje között Komáromban, a Monostori Erődben volt megtekinthető.

A tekintélyes számú látogató tapssal juttatta kifejezésre elismerését, a rendezvény második – kötetlenebb – periódusában szabadon szemlélték a képeket és a hozzájuk kapcsolódó költeményeket. Lehetőség volt a hallottak megemésztésére, újragondolására, személyes vélemény és tetszésnyilvánításra.

Gazdagítani a szépet, közvetíteni az értéket: ezen a téren mérföldkövet tettünk azon az estén.

Csiszár Antal
Fotó: Dinnyés Zsolt

2018.05.22