Rekordszámú fiatal szavaz Budapesten az Európai Filmakadémia díjáról


efa-fiatal-kozonsegdij

A Filmalap és a Budapest Film Zrt. az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére közös mozizást szervez 12-15 évesek számára május első vasárnapján. Az egész napos programon, melynek a hagyományokhoz híven a budapesti Tabán mozi ad otthont, a rekordszámú magyar résztvevő 45 európai város diákjaival párhuzamosan nézi meg a Filmakadémia Fiatal Közönség Díjának (Young Audience Award) három jelöltjét, és szavaznak is a legjobbra.

A három idei jelöltet – a La Fuga: Girl in Flight (rendező: Sandra Vannucchi, Olaszország), a Hobbilovasok forradalma (rendező: Selma Vilhunen, Finnország) és a Wallay (rendező: Berni Goldblat, Franciaország) című ifjúsági filmeket – európai szakemberekből álló zsűri választotta ki, és a díjazottról végül a célközönség, azaz több ezer fiatal szavazata dönt.

Az Európai Filmakadémia által életre hívott Fiatal Közönség Díj Napját (Young Audience Film Day) idén már 45 európai városban rendezik meg, bízva abban, hogy az izgalmas program minél több fiatal figyelmét felhívja a mozizásra mint értékes közösségi élményre, és elősegíti a filmszerető és filmértő közönség utánpótlását.

A budapesti résztvevők a vetítések között Lévai Balázs producerrel és Lakos Nóra filmrendezővel vitathatják meg a látottakat. Az Európán átívelő eseményen a filmeket igazi moziteremben, széles vászonra vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal. A program során a budapesti közönség többször kapcsolatba lép online a többi résztvevővel Európa-szerte, és a közös szavazás által az európai közösség aktív tagjai lesznek.

A három jelölt film a nagyközönség számára is megtekinthető május 7-től a Pantaflix VOD platformon.

A Filmalap 2013-ban azzal a céllal csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díj Napjához, hogy népszerűsítse a közös mozizást, és elősegítse a hazai fiatalok értő, tudatos és nyitott filmfogyasztóvá válását. A fenti összefoglaló a tavalyi nap eseményeit mutatja be. Az EFA Fiatal Közönség Díj Napjának hivatalos Facebook-oldala itt található.

Magyar Nemzeti Filmalap

2018.05.05