Kisüt a Nap!

drMáriás önálló kiállítása az Esterházy-palotában

drmarias-kiallitas

Április 20. óta látogatható drMáriás önálló kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). A Kisüt a Nap! címmel elnevezett, Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere védnöksége alatt megvalósult tárlat május 20-ig tekinthető meg.

Nagyszabású kiállításon mutatja be a Rómer Flóris Múzeum az egyik legizgalmasabb magyar képzőművész, drMáriás munkásságát. A tárlat egyrészt az alkotó három évtizedes munkásságának eddig kevésbé ismert régebbi korszakaiból mutat be értékes festmény- és grafikai-sorozatokat, másrészt válogatást nyújt a művész legújabb alkotásaiból, amelyek közül számos első ízben látható. A tárlat apropóján különleges album is megjelent az alkotó legizgalmasabb közéleti tematikájú festményeivel, melyekhez a kiváló humorista, egyben a művészet nagy ismerője és kedvelője, Fábry Sándor írt frappáns és utánozhatatlan szövegeket.

drMáriás a kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, aki a képzőművészet, a zene, a szépirodalom és a műkritika terén az elmúlt három évtizedben egyaránt jelentős teljesítményt hozott létre. Az egykori Jugoszláviában, Újvidékén született 1966-ban, első önálló kiállítását is ott rendezte 1987-ben. 1986-1991 között a Belgrádi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányokat. 1986-ban megalapította a Tudósok zenekart, a magyar underground azóta is működő, legendás együttesét. 1991 óta Budapesten él.

Tizenhárom önálló könyvet publikált, ezek egy része idegen nyelveken is olvasható (a Lomtalanítás és Egy halott naplója című prózaköteteit kínai nyelven is kiadták). A Tudósok zenekarnak eddig tizenhat CD-je jelent meg, zenei világukra a jazz és a punk kultúra sajátos fúziója jellemző, a dalok szövegvilágára pedig a társadalomkritikai attitűd. Az elmúlt három évtizedben drMáriás képzőművészeti munkáival számos kiállításon találkozhattak a látogatók, többek között Budapesten, New Yorkban, Pekingben, Prágában, Londonban, Bécsben, Moszkvában, Berlinben, Brüsszelben, valamint életmű-kiállításaival Pécsen és Debrecenben.

A kiállítás május 20-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs

2018.04.26