Az Élet Menete Alapítvány megújult vagonkiállítása Győrben


elet-menete-vagonkiallitas

Április 24-én, kedden 11 órakor tartották Az Élet Menete Alapítvány Holokauszt Vándorkiállításának megnyitóját a győri vasútállomáson. Az egyedülálló tárlat térítésmentesen látogatható április 29-ig.

Az Élet Menete Alapítvány 2005 óta utaztatja vándorkiállítását, amely egy korabeli tehervagonban mutatja be a holokauszt magyarországi történéseit. A kiállítás a Kárpát-medence közel száz városában járt már, és százezernél is többen tekintették meg határokon innen és túl. Több mint tíz év elteltével a tartalmilag és látványban is megújított vagonkiállítást újra útnak indították.

A látogató a holokauszt magyarországi történetét bemutató fotók mellett a túlélők összegzéseit is elolvashatja a vagon falán, ugyanakkor a digitális képkeretekben olyan többlet tartalmat is talál, amely jobban segíti a kérdés átgondolását. A magyarországi eseményeket bemutató fotók mellett a holokauszt európai történései is megjelennek, bemutatva napjaink zsidóellenes és rasszista jelenségeit is. A részletes helytörténeti anyagok, valamint az általános ismeretek mellett megjelenő személyes emlékek (elsősorban Schwarz Sándor élettörténetén keresztül) és a korszellemmel szemben álló nonkomformista embermentők történetei segítenek abban, hogy a látogató felírhassa az üzenőfalra válaszát a „Mit tehetek én, hogy ilyen még egyszer ne ismétlődhessen meg?” kérdésre.

Fotók: Vas Balázs

2018.04.24