Projektzáró Pannonhalmán

Berente Erika élménybeszámolója

osgyumolcsos-avato-mika-koncert

Való igaz, cikkünk címe nem túl hívogató. De mit is emeljünk ki ebből a virágillatú, napsütéses, szombat délelőtti programból? Azt, hogy átadtak egy ősgyümölcsöst, ami bár térdig ha ér, értékét tekintve kincsekkel vetekszik? Azt, hogy aki akarta, megtanulhatta a metszés és az oltás alapjait? Esetleg azt, hogy a delelő Nap alatt ízelítőt kaptunk Heinczinger Mika új lemezéből? A legjobb talán az lesz, ha sorra vesszük a dolgokat.

Megszokhattuk már, hogy a Pannonhalmi Főapátságban mindig történik valami, s az ősgyümölcsös-avató ismét megfelelő hívószónak bizonyult. Április 15-én délelőtt 10 órakor dr. Pottyondy Ákos gyógynövénykert-vezető köszöntőjével kezdődött a rendezvény, aki rövid áttekintést adott a projekt lényegéről. Bizonyított, hogy a Pannonhalmi Főapátság hajdanvolt birtokain sokféle gyümölcsöt termesztettek. A gyümölcsösök mellett az egyes birtokközpontokban, utak mentén is ültettek olyan fákat, melyek az idő folyamán remekül alkalmazkodtak a pannonhalmi dombság adottságaihoz. A cél ezen tájfajták megmentése és tovább-örökítése. A főapátság szakemberei a projekt folyamán felkeresték a régi birtokközpontokat és gyümölcsösöket. Az iratanyagokból fellelt adatokat és a helyiektől begyűjtött információkat felhasználva kutatták fel a térségben még fellelhető ősöreg gyümölcsfákat. A munka során nemcsak oltóvesszőket szedtek a fa-matuzsálemekről, hanem dokumentálták is az egyes növények történetét – amennyiben sikerült elég adatot összegyűjteniük. A projekt azonban nem csak a biodiverzitást szolgálja – a résztvevők bíznak abban, a főapátság lakói meg is kóstolhatják majd a fák termését.

Az elméleti bevezetőt gyakorlati bemutató követte, ahol megismerhettük azokat a munkafolyamatokat, amelyeknek köszönhetően a Hospodár-kertben kialakulhatott a „tündérkert”. A metszést és az oltást már zeneszó mellett mutatták be a szakemberek, mert a muzsikusok a gyümölcsös közepén található szabadtéri színpadon hangoltak.

A római amfiteátrumokra emlékeztető, kerekded színpadot az apátság alatti nyugati lejtőbe vájták az építők. A nézők a Főapátság és a Boldogasszony kápolna közötti lépcsős nézőtéren, virágba borult fák között helyezkedtek el. Keresve sem lehetett volna a tobzódó természetnél illőbb környezet találni Heinczinger Mika koncertjének. Akik ismerik őt, akár a Misztrál együttes tagjaként, akár a Gyöngy című lemez szerzőjeként, tudják, hogy valami elementáris életerő és életszeretet árad belőle.

Az Égigéző címet viselő lemez anyagát barátainak bevonásával állította össze, akiket meghívott a koncertre is. A lemezbemutatón jeles muzsikusok sokasága vett részt: Pusztai Gábor, Heigl László, Takács Eszter, Heinczinger Flóra, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, Tolcsvay Béla és Nacsinák Gergely András, valamint Bert Van Laethem Belgiumból. A profi zenészek mellett a Boldogasszony-himnusz kórusaként a bakonyszentlászlói iskola diákjai és tanítójuk is a színpadra lépett. Korai lenne egyszeri meghallgatás után értékelni a lemezt. Ami már most érzékelhető, hogy a lemezen többféle stílus és hangulat keveredik – hiszen a lemezen szereplők köre is színes. Mika maga is nyitott a zene különféle ágai iránt: a sámánisztikus daloktól a rockon át a klasszikus dallamokig képes bármit eljátszani. Vidám, lendületes zenét hallottunk vele és Ferenczi Györgyékkel; ősi dallamokra asszociáltunk, mikor Tolcsvay Bélával énekelt; szívmelengető duettet adott elő nagylányával, Flórával; s nagyon kellemes meglepetés volt a Bert Van Laethemmel előadott két zeneszám is. A dalok között egy-egy felolvasást hallhattunk – mindegyiket szép élményként tarjuk számon.

Az új lemez üzenete és a koncert hangulata mind arra vall: Heinczinger Mika két lábbal a földön járó, az élet adta örömöket megbecsülő, fél szemmel az égre tekintő dalnok. Jó volt őt meghallgatni.

Berente Erika
Fotók: Kiss Géza

2018.04.18