„Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó verseny Ménfőcsanakon

Sulyok Attiláné írása

hegyaljan-innen-sokoron-tul-verseny

Április 10-én 27. alkalommal rendezte meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ a „Hegyalján innen, Sokorón túl…” elnevezésű népmesemondó versenyt. A hosszú múltra visszatekintő, 1992-től évente megrendezésre kerülő megmérettetésen ezúttal is a győri és a Győr környéki iskolák legjobb mesemondói mérték össze tudásukat.

A „Hegyalján innen, Sokorón túl” verseny azzal a céllal született meg, hogy megőrizze népmesekincsünket és bemutassa értékeinket. A népmeséket azonban nemcsak megőrizni, de tovább is kell adni – azt szeretnénk, hogy a gyerekek napjainkban is szeressék a népmeséket. A zsűri tagjainak minden alkalommal neves szakértőket kértek fel, akik munkájukkal rendre hozzájárultak a színvonal fenntartásához. Ezalatt a több mint negyedszázad alatt nagyon sokan vettek részt akár zsűritagként, akár versenyzőként, így már 700 gyermeknél is több fordult meg eddig Ménfőcsanakon a versenyen.

Az április 10-én megrendezett versenyen győri és Győr környéki települések kisdiákjai vettek részt, 1-6. osztályos korig. Idén 22-en jelentkeztek és mondták el a magyar népmesekincs legszebb meséit. A versenyzők egyrészt Győr környéki iskolákból érkeztek: az abdai, a dunaszegi, a gyömörei, a győrújbaráti, a győrzámolyi, a koroncói, a kunszigeti, a nyúli, a sokorópátkai intézményekből, másrészt több győri általános iskolából pedagógusaikkal vagy szüleikkel, akik szívügyüknek tekintik ezt a versenyt. Ezúton szeretnénk megköszönni nekik lelkes munkájukat!

Hagyományainknak megfelelően ezúttal is három kategóriát állítottunk fel: az 1-2. osztályos, a 3-4. osztályos és a legnagyobbak, az 5-6. osztályos tanulók részére. A legkisebbek kezdtek, és korosztályonként emelkedő sorrendben, névsor szerint haladva kerültek sorra. A megnyitón először Budai Ilona Kossuth-díjjal kitüntetett népdalénekes, Magyar Örökség-díjas tanár népdalcsokorral kedveskedett a vendégeknek. Ezután a ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola néhány tehetséges tanulója, valamint a Marcal Néptáncegyüttes táncosai színesítették a műsort, Klauz Balázs felkészítésével. Nagy Vilmos, a Ménfőcsanaki Művelődési Ház vezetője köszöntötte a közönséget, majd a versenyt dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese nyitotta meg.

A zsűri elnöke – már több mint 20 éve – Budai Ilona volt, akire mint a ménfőcsanaki gimnázium egykori diákja is nagyon büszkék vagyunk. Munkáját idén Berghold Zoltánné tanító és Galambos Krisztina könyvtáros segítették. A kis mesemondók a magyar népmesekincs gyöngyszemeiből választották meséiket: Benedek Elek, Illyés Gyula, Kóka Rozália, Ágh István, Magyar Zoltán által gyűjtött népmeséket adtak elő, néhányan pedig vidám székely népmesével készültek. Sok gyönyörű történetet hallhattunk a tehetséges gyermekek előadásában, akik csodálatos élménnyel ajándékozták meg az érdeklődő közönséget. Minden mesemondó kapott emléklapot és több kisebb ajándékot, a helyezettek pedig könyvvel és oklevéllel lettek gazdagabbak. A szünetekben mindenkit vendégül láttunk egy kis enni- és innivalóval, és lehetőséget nyújtottunk arra is, hogy megtekintsék a Bezerédj-kastély nevezetességeit, így mindenki elégedetten és maradandó élményekkel gazdagodva térhetett haza.

A jövőben is szeretnénk a hagyományoknak megfelelően megrendezni a vetélkedőt, hiszen a nagy mesemondások ideje szerencsére soha nem jár le. A mese rendkívül hasznos a gyermek fejlődése szempontjából, segíti a személyiség alakulását; a meséken felnövő gyermekek fantáziavilága gazdagabb, változatosabb, kreatívabb, mint azoké, akik kevésbé részesültek belőlük. A szókincsük is bővül azoknak a gyerekeknek, akik rendszeresen hallgatnak mesét, iskolás korukra a szövegértés, a szókincs és a nyelvi fejlettség szintjén megelőzik társaikat. A kisgyermekkor egyik legszebb része a szülővel történő esti mesehallgatás, ezért nagyon fontos, hogy meséljünk a gyermekünknek, unokánknak. És a jó mesehallgatókból lesznek a lelkesen olvasó gyerekek. A népmesék által kincset érő útravalót kapunk gyermekkorunkban, sokan nem is gondolják, hogy élni tanítanak bennünket. Mint ahogyan Goethe megfogalmazta: „A mese a lélek tápláléka!”.

A 27. „Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó verseny végeredménye:

Helyezettek: 1-2. osztály
1. Kudela Klára (Győr, Apor Vilmos Római Katolikus Általános Iskola)
1. Kungl Anna (Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)
2. Szőke Sára (Koroncó, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)
3. Horváth Nimród (Sokorópátkai Általános Iskola)
3. Németh Helka (Győr, Péterfy Sándor Evangélikus Általános Iskola)
3. Szabó Emese (Dunaszegi Körzeti Általános Iskola)

Helyezettek: 3-4. osztály
1. Szentgyörgyi Liliána (Dunaszegi Körzeti Általános Iskola)
1. Szlobodnik Rampasek Enikő (Győr, Péterfy Sándor Evangélikus Általános Iskola)
2. Horváth Dzsamila (Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)
2. Lüvi Abigél (Nyúl, Pilinszky János Általános Iskola)
2. Tóth Tamás (Győr, Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola)
3. Novák Milán (Gyömöre, Háry László Általános Iskola)

Helyezettek: 5-6. osztály
1. Radics Luca Róza (Győr, Újvárosi Művelődési Ház / Bartók Béla Ének-Zenei Általános Iskola)
2. Kertész Zsófia (Győri Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola)
3. Zoltai Balázs (Győrzámolyi Petőfi Sándor Általános Iskola)

Gratulálunk minden versenyzőnek, és köszönjük a felkészítőik munkáját!

Sulyok Attiláné
Fotók: Stoller László és Horváth Gábor

2018.04.16