La Fontaine mesék

A Vaskakas Bábszínház bemutatója

2014. november 30-án a Vaskakas Bábszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves bábrendező szakos hallgatóinak bemutató előadásán, a La Fontaine mesék izgalommal várt premierjén teljesen megtelt a győri bábszínház nézőtere.

A felnőttekkel zsúfolt padsorok előtt babzsák foteleken és párnákon üldögéltek a gyerekek, miközben a színpadon zúgott egy iratmegsemmisítő. Kellék készült rajta az írók legfontosabb eszközéből, a papírból, mely az élőszereplős bábelőadás színpadképében végig fontos szerepet kapott.

A művészek La Fontaine tizenegy állatmeséjét dolgozták fel etűdök formájában, melyekből hiányzott az élőbeszéd, sőt narráció sem volt. Komolyzenei betétek és természetesen a bábok tették élettel telivé a pantomimesekhez hasonlóan fekete ruhát viselő művészek játékát. Nagy szerep jutott a mimikának és a különböző hangoknak is, például a füttynek és a zümmögésnek.

A szereplők kiválóan megkoreografált mozgással jelenítették meg a különböző állatokat, amihez kevés, de nagyon ötletes, papírból készült kelléket és bábokat használtak. Az egyértelmű és nyilvánvaló képek mellett különös átváltozások is történtek. Szúnyog lett a hajszalagból, kútkáva a nagy kartonbetűből. Oroszlánná alakult a csomagolópapír, sörénnyé a papírszalag. Az egymást követő állattörténeteket írógépkopogás választotta el egymástól, mintha a betűk épp akkor kerülnének papírra a tanulságos állatmesék írójának keze által.

A bábszínházi látogatás előtt érdemes felolvasni az élőbeszédes darabokhoz szokott kicsiknek az előadásban szereplő meséket, mert így megkönnyíthető a történetek megértése. Azoknak a gyerekeknek azonban, akik már jártak hangversenyen, és szeretik a zenét, újszerű élményt nyújthat az előadás, ahogy a felnőtteknek is.

Következzen mindazok felsorolása, akik részt vettek a művészi munkában. A tervezés Boráros Szilárd, a mozgás Fejes Kitty munkáját dicséri. Konzulensek: Csató Kata, Nánay István, Tengely Gábor. Osztályvezető tanárok: Csató Kata, Csizmadia Tibor.
A rendezők: Lázár Helga (A nővé varázsolt macska, A macska és a verebek); Markó Róbert (Az oroszlán meg a szúnyog, Az aranytojást tojó tyúk); Szenteczki Zita (A béka meg a pocegér, A pávatollakkal ékeskedő szarka); Szilágyi Bálint (A világtól elvonult patkány, A két kecske); Varsányi Péter (A két galamb, A nyúl meg a békák, A felfuvalkodott béka).
Végül, de nem utolsósorban a szereplők: Bora Levente, Gergely Rozália, György Zoltán Dávid, Kocsis Anna, Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas), Rab Viki, Ragán Edit, Szúkenyik Tamás, Varga Anita, Vitányi-Juhász István.

Bogár Erika

2014.12.04