12 magyar film Kolumbiában


eurocine-filmfesztival-kolumbia

Magyarország lesz a díszvendége a hét kolumbiai nagyvárosban megrendezendő, nagyszabású EUROCINE filmfesztiválnak. Az április 11-én kezdődő vetítéssorozatnak köszönhetően 12 kurrens magyar alkotást fedezhet fel a kolumbiai közönség.

2018. április 11-én kezdődik Bogotában a 24. EUROCINE filmfesztivál, melyet a Kulturvision Alapítvány kolumbiai kulturális és oktatás intézmények, valamint az európai nagykövetségek közreműködésével szervez évről évre nagy sikerrel Kolumbiában. A 2018-as programot ismertető sajtótájékoztatót március 21-én tartották a szervezők a Bogotái Magyar Nagykövetségen Theresa Hoppe fesztiváligazgató, Endreffy Lóránd nagykövet és Valentina Wieser, Bogotá főváros nemzetközi kapcsolatok igazgatója részvételével. A sajtótájékoztatón Török Ferenc 1945 című többszörös díjnyertes történelmi filmjét vetítették.

Kiemelkedő kultúrdiplomáciai siker, hogy a 19 ország részvételével megrendezésre kerülő EUROCINE díszvendége idén Magyarország lesz. A 2017. október 20-án újranyíló Magyarország Bogotái Nagykövetsége kivételes megtiszteltetésnek tartja, hogy a sokszínű magyar film széles körben bemutatkozhat a kolumbiai közönségnek, és Magyarország központi szereplője lehet Kolumbia nagyszabású kulturális eseményének.

A Magyar Nemzeti Filmalap szakmai együttműködésével és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával 12 kurrens magyar alkotást fedezhet fel a kolumbiai közönség. Az április 11-én kezdődő és három hétig tartó fesztivál mintegy 30 helyszínen az utóbbi évek kiváló magyar alkotásait tűzi műsorra, amelyek az érzések téma köré csoportosulnak, hiszen idén a fesztivált a ¡SENSACIÓN EUROCINE! mottóval rendezik meg.

Antal Nimród A Viszkis, Edelényi János Jutalomjáték, Fazekas Csaba Swing, Gárdos Péter Hajnali láz, Herendi Gábor Kincsem, Horváth Lili Szerdai gyerek, Mészáros Márta Aurora Borealis, Sopsits Árpád A martfűi rém, Till Attila Tiszta szívvel, Török Ferenc 1945 és Zomborácz Virág Utóélet című filmje lesz műsoron.

Az április 11-i ünnepélyes megnyitóra Pálfi György többszáz snittből álló, klasszikus filmekből kiragadott jelenetek egymáshoz illesztésével készült különleges alkotását hívták meg a szervezők. A Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmet Pálfi György személyesen mutatja be a bogotái Gimnasio Moderno kulturális központban.

A Dél-Amerika leglátogatottabb filmes seregszemléi közé tartozó EUROCINE idén 19 országból érkező 69 filmalkotást mutat be Bogotá, Medellín, Cali, Bucaramanga, Pereira, Barranquilla és Barrancabermeja városokban.

Magyar Nemzeti Filmalap

2018.03.28