Hétköznapi örömeim

Hargitai Beáta kiállítása Gyárvárosban

December 2-án került sor Hargitai Beáta Hétköznapi örömeim című kiállításának megnyitójára a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Házában (Külső Árpád u. 6-8.). A tárlatot, mely december 16-ig látogatható, Balogh Attila Lajos festőművész nyitotta meg.

Szép számú érdeklődő volt kíváncsi Huszárné Hargitai Beáta akvarellfestő képeire, melyekről sugárzik a természet szeretete, a meghittség és a hétköznapi szépség. A falakra került tájképeken és csendéleteken kívül lapozgatós mappákban további alkotások között is böngészhettek a látogatók, melyek között már más témájú festmények és grafikák is megtalálhatók voltak. Külön kiemelném a győri épületekről készült akvarelleket és grafikákat, melyek minden lokálpatrióta szívét megdobogtathatják. Így összesen több, mint háromszáz képet láthatunk, melyek meg is vásárolhatók. A kiállítás megtekinthető a gyárvárosi könyvtár nyitvatartási idejében, hétfőn és csütörtökön 13 és 18 óra között, szerdán és pénteken pedig 8 és 12 óra között. További információk a helyszínen állnak rendelkezésre, illetve a 314-045-ös telefonszámon.

A tárlatot megnyitó Balogh Attila elmondta, hogy ő indította el a Beátát az úton, mely ezekhez a kedves, szívet-lelket gyönyörködtető alkotásokhoz vezetett. A művésznő nyugdíjas éveiben kezdett komolyan foglalkozni festészettel (az akvarell-technikát autodidakta módon sajátította el), de ezt senki nem gondolná, aki megnézi őket. Sok minden elhangzott az akvarell-technikáról, melyet a festő előszeretettel használ. Az akvarell vízben oldható festékkel nagyszemcsés papírra való festés, az értéke a finom, világos, áttetsző színekben van, ami friss, üde hatást kelt. Tájképek, csendéletek készítésére kiválóan alkalmas. Régebben vázlatok készítésére használták, csak később vált önálló technikává. A technika különlegessége, hogy lehetővé teszi, a papír szövete és tónusa elegyedjék a festék színeivel, s így a papír szó szerint része a festménynek, nemcsak hordozója.

Hargitai Beáta ars poeticája: „Képeim témái szerteágazóak, de a gyümölcs- és virágcsendéletek tesznek igazán boldoggá… kíváncsi vagyok a fehér papír látványától, mely sokféle lehetőséget kínál. Lehet rá szépet és csúnyát festeni. Az élet is ilyen: hozhat jót és rosszat is. Vonz a szép, a mindennap teremtő öröme, de velejár az árnyék is, ami kiemeli a színek ragyogását…”

tmoni
Fotók: Berente Erika

2014.12.03