Fesztiválakadémia – Hét hangverseny, matinékoncertek és mesterkurzusok az idei programban


fesztivalakademia-2018

Hét esti hangverseny, matinékoncertek, mesterkurzusok és előadások is várják a közönséget július 23. és 29. között a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek által megálmodott, Fesztiválakadémia elnevezésű rendezvényen a Zeneakadémián.

A Fesztiválakadémia vendége lesz mások mellett Shlomo Mintz hegedűművész, Natalie Clein és Danjulo Ishizaka csellóművész, az Infusion Trio, valamint Sárközi Lajos prímás és zenekara – mondta el Kelemen Barnabás a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón Budapesten. A fellépők között szerepel még többek között Yuri Zhislin (hegedű, brácsa), Kokas Katalin (hegedű, brácsa), Kelemen Barnabás (hegedű), Natalia Lomeiko (hegedű), a Kelemen Kvartett, Razvan Popovici (brácsa), José Gallardo (zongora), Diana Ketler (zongora), Philippe Tondre (oboa), Lakatos György (fagott), Nemes Balázs (trombita), Klenyán Csaba (klarinét) és Horti Lilla (ének).

A Fesztiválakadémia részeként idén is megrendezik a 18 év alatti korosztály számára a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyre már jelentkezhetnek az érdeklődők – közölte Kokas Katalin. A megmérettetésre április 15-ig várják a jelentkezéseket a Fesztiválakadémia honlapján található online jelentkezési lap kitöltésével. A verseny négy korcsoportban zajlik majd a Zeneakadémián és a Bartók Béla Konzervatóriumban július 23. és 28. között, a zsűri elnöke Shlomo Mintz lesz. A gálakoncerten a versenyzőket az Anima Musicae Kamarazenekar kíséri.

A Fesztiválakadémia esti koncertjeinek műsorában Bach, Beethoven, Enescu, Schönberg, Poulenc, Sosztakovics, Schubert és Schnittke művei szólalnak meg. A nyitókoncert első darabjaként Bartók 2. vonósnégyese hangzik el, a mű előadásával a Kelemen Kvartett Kocsis Zoltánra emlékezik – hangsúlyozta Kokas Katalin, aki a Fesztiválakadémia idei mottójáról – Versek és vonzások – elmondta: három zeneszerzőt – Dragony Tímeát, Kovács Zoltánt és Zombola Pétert – kértek fel arra, hogy Fellegi Melinda zongoraművész, költő verseit zenésítsék meg, és a művek ősbemutatójának is a Fesztiválakadémia ad otthont.

A Zeneakadémia Solti termén kívül az Európa hajón is különleges koncert várja az érdeklődőket. A klasszikus művek mellett itt argentin tangók szólalnak meg José Gallardo és Kelemen Barnabás előadásában, valamint könnyűzenei csemegének ígérkezik az Infusion Trio és a Kelemen Kvartett koncertje.

A szervezők idén is várják azokat a műkedvelő muzsikusokat, akik polgári foglalkozásuk mellett szeretnek zenélni, és szívesen tanulnának a művészektől, a mesterkurzusok ugyanis nekik is szólnak. A négy matinékoncerten kamarazenei művek hangoznak fel a mesterkurzusokon résztvevő diákok és a Fesztiválakadémia művészeinek közös előadásában. Fazekas Gergely zenetörténész az esti koncertek előtt beavató előadásokat tart, amelyek a művek zenetörténeti hátterébe enged bepillantást.

Forrás: MTI

2018.03.21