Győr-Gyárváros munkástelepe 1917-2017

Harsányi Attila könyvbemutatója a győri könyvtárban

harsanyi-attila-gyor-gyarvaros-munkastelepe-1917-2017-konyvbemutato

Március 6-án került sor Harsányi Attila Kós Károly-díjas építész könyvbemutatójára a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében. A Győr-Gyárváros munkástelepe 1917-2017 című kötet ismertetésekor Simon Róbert Balázs államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint Kovacsics Imre címzetes, egyetemi docens foglalták keretbe a rendezvényt, ahol Orbánné Dr. Horváth Márta helytörténész volt a szerző beszélgetőpartnere.

Képet kaphattunk városunk gazdasági profiljának átalakulásáról: hogyan lett kereskedő civitasból urbs industrialis – ez egyrészt Zechmeister polgármester úr, másrészt a városi polgárság nemes törekvésének találkozásából született. Orbánné Dr. Horváth Márta felvillantotta a gyáralapításokat, amelyek következtében létrejött egy új városrész. A koncepció az volt, hogy Győr keleti oldala adjon otthont a fábrikáknak.

harsanyi-attila-gyor-gyarvaros-munkastelepe-1917-2017-konyvbemutato
A gyáralapítások magukkal hozták a növekvő munkásszükségletet. A humán erőforrás ide kötése lakhatási igényeket vont maga után, így került sor egy munkástelep létesítésére. A könyvismertetés rajzos keresztmetszetekkel mutatta be a házak térszerkezetét, felvételek illusztrálták az épületek egykori és mai állapotát. A rekonstrukciós munkálatok igyekeztek mind teljesebben megőrizni az eredeti állapot díszítő elemeit, láthattuk a kerület utcáinak kialakulás-történetét.

Külön kitértek egy „unikumra”, miért hagyták meg a Mátyás király tér elnevezést részben: a király elhagyásával asszociálhattunk az ötvenes évek „magyarországi Mátyására”, így lett egykor nagy királyunk emlékezete helyett a személyi kultusz helyi megnyilvánulása. Láttunk megrázó képeket a háborús pusztításról, a Mátyás templom súlyos megrongálódásáról. Csodák csodája a Krisztus feszület maradt viszonylag épen, bár fél karját elveszítette. Az amerikai bombázások mély nyomot hagytak a városrészben (miként a város egyéb területein), a terület áldozatos munkával épült újjá.

harsanyi-attila-gyor-gyarvaros-munkastelepe-1917-2017-konyvbemutato

A könyvbemutató szervesen illeszkedett abba a programba, amely városunk kerület-történeteinek ered a nyomába. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni ezt a szándékot, hiszen egyrészt nagyszerűen erősíti a lokálpatriotizmust, másrészt pedig ezek az előadások korábban nem ismert tényeket hoznak napvilágra.

Csiszár Antal
Fotók: Pozsgai Krisztina

2018.03.09