Bolha a fülbe

Bemutató a Győri Nemzeti Színházban

bolha-a-fulbe

A Bolha a fülbe frivol vígjáték olyan kisemberekről, akik többek között őszinte kapcsolatokból és méltóságból hiányt szenvednek. Georges Feydeau imádja bemutatni tehetetlen sodródásukat a hazugságok és random helyzetek őrült útvesztőjében. A bohózat március 10. óta látható a Győri Nemzeti Színházban Járai Máté, Mózes Anita, Agócs Judit és Fejszés Attila főszereplésével, Szűcs Gábor rendezésében.

Georges Feydeau, a francia polgári komédia egyik legjelentősebb képviselője volt, aki nagyon hamar meghódította a párizsi, majd később a nemzetközi színpadokat. Az író már kamaszkorában darabokat írt és saját színtársulatot szervezett. Később színpadtechnikai tanulmányokat folytatott, így huszonéves korára megismerte a színházi szakma csínját-bínját. Tökéletesen ismerte a jól működő bohózat receptjét: pergő, leleményesen kidolgozott cselekmény, csalfaság és féltékenység, őrült véletlenek, bonyodalmak és természetesen halmozódó félreértések.

A Bolha a fülbe is ezt a mintát követi, miközben a csetlő-botló szereplők hálószoba titkaiban turkál. A lavinaként meginduló események kiindulópontja a férj, Victor Emmanuel Chandebise (Járai Máté) által elajándékozott és azután elveszített nadrágtartó, amely a Tüzes Kandúr nevű fogadóból kerül hazapostázásra. Ez lesz az a bizonyos „bolha a fülbe”, amely szörnyű féltékenységet gerjeszt a csomagot felbontó feleségben. Raymonde Chandebise (Mózes Anita) cselhez folyamodik, hogy hűtlennek gondolt párját lépre csalja. Egy ismeretlen nő nevében randevúra hívja épp a Tüzes Kandúr Fogadóba. És hogy a szálak még jobban összekuszálódhassanak, a levelet barátnőjével, Lucienne Homenides de Histangua-val (Agócs Judit) íratja meg, akinek robbanékony spanyol férje, Carlos Homenides de Histangua (Molnár Erik) is hamarosan belekeveredik a játékba, persze akaratán kívül.

Az események megállíthatatlanul peregnek, a szereplők gyanakodnak, manővereznek, megjátszanak, hazudoznak. Talán egyedül Victor Emmanuel Chandebise maradna feddhetetlen, de pechjére van egy hasonmása, aki nem más, mint épp a Tüzes Kandúr iszákos szobainasa, Poche. Járai Máté brillírozik a kettős szerepben. Még a gonosz véletlenek is incselkednek, és végül majd az őrületbe hajszolják az egyre zavartabban küszködő figurákat.

Elnézve a kéjenc orvost, pénzsóvár könnyűvérű nőcskét és a „diszkrét ügyeket” bonyolító fogadósnét, a háttérben mintha felsejlene Feydeau saját élettörténete. A kezdő író jól házasodott, feleségének vagyona révén anyagi gondok nem gyötörték, és így tudott a vígjátékaira koncentrálni. Ám hiába a sikerek, házassága gyorsan megromlott. 1916-ban elvált, vagyona elúszott a kártyaasztalnál és a bordélyban. Halálát is egy innen szerzett betegség okozta. Feydeau szemüvegén keresztül nézve tehát nem csoda, ha az életnek és az embereknek azt az árnyoldalát látjuk, amelyen csak nevetni érdemes. És esetleg okulni belőle.

Az előadás teljes színlapja itt olvasható.

Szabados Éva
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.03.09