Lenyomatok – A művészet iskolája

A Kovács Margit Iskola kiállítása

kovacs_margit_iskola_lenyomatok_26

2018. február 15-én nyílt és március 4-ig volt megtekinthető a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola hagyományos kiállítása Győrben a Napóleon-házban, ez alkalomból beszélgettem Zavadilné Kovács Zsuzsanna intézményvezető-helyettessel és Sebestyén Ákossal, a művészeti munkaközösség vezetőjével, aki maga is a Kovács Margit Általános Iskolában végezte tanulmányait.

A színvonalas kiállításon minden évben a diákok munkáin keresztül igyekeznek bemutatni azt a magas szintű szakmai munkát, amit az iskolában végeznek. Nagy, ám annál kedvesebb probléma, hogy egyre több és több tablókeret, dobogó és tárló kell a kiállítási daraboknak. Nehéz kiválasztani azokat a műveket, amelyekből aztán a tárlat összeáll. Ezenfelül kihívás a különböző szakok által elkészített műalkotásokat ízléses enteriőrbe helyezve, évről évre megújuló keretek közt bemutatni.

A kiállítás átfogó képet mutat a művészeti alapozó ismeretek megszerzésétől (rajz, festés, mintázás) a tervezés folyamatán át a tárgykészítés, műalkotás létrejöttéig. Látható, hogy a művészeti képzés hogyan épül fel lépésről lépésre. A tárlaton a szakközépiskola és a szakgimnázium tanulóinak legkiemelkedőbb alkotásai voltak láthatók a technika kísérletektől a tanulmánymunkán át a vizsgaremekekig. A szakgimnáziumi osztályokban divat- és stílustervező, ötvös-fémműves és üvegműves szakmák oktatása zajlik párhuzamos képzésben, a szakközépiskolai rendszerben népi kézműves hivatások képzése folyik, amelyeknek a választható szakirányai a faműves-fajátékkészítő, a fazekas és a népi bőrműves.

A kiállításon bemutatkozott az általános iskola rajztagozata is. A kisebbek ebben az évben a reneszánsz témakörét dolgozták fel alkotásaikban. Műveik inspirációját a művészettörténet mellett a korszakhoz kapcsolódóan Mátyás királyról szóló mesék is adták. Minden évfolyam egy-egy tablóval képviseltette magát, ahol a legjobban sikerült alkotások kerültek bemutatásra.

A mai napig nagy öröm a tanulóknak, ha egy munkájuk bekerül a kiállításra. Ezt már Farkas Katalin 10. osztályos tanuló mondta, aki divat- és stílustervező szakon tanul. Tőle tudtam meg, hogy nemcsak művészeti képzést kapnak, hanem van anyagismeret, tervezés, pénzügy és projektmenedzsment tantárgyuk is. Az ő kiállított munkája is egy projekt része, amelynek során különböző férfiingekből egy új és jobb női ruhát hoztak létre. Most pedig egy kiállítást kell az év végéig összehozniuk, a kiállítási daraboktól a marketingen át a kész bemutatóig. Kata elmondta, továbbra is ezzel szeretne foglalkozni.

Érdekesség, hogy a Lenyomatok kiállítás előtt volt látható ugyancsak a Napóleon-házban a szakoktatók és művésztanárok tárlata.

Megtudtam, hogy az iskolában most készülnek egy másik, immáron visszatérő eseményre. A Határtalanul! program keretében nyújtottak be sikeres pályázatot, melynek kapcsán lehetőség nyílik arra, hogy az iskola diákjai tapasztalatot cseréljenek és együttműködjenek egy határon túli magyar iskola diákjaival. Idén március 20-23. között a Kovács Margit Iskolában látnak vendégül szlovákiai magyar fiatalokat, majd utána a magyar diákok utaznak Szlovákiába. A Határtalanul! együttműködés egy vagy több „termék”, azaz tárgyi vagy szellemi jellegű alkotás létrehozására is irányul. Az idei feladat az újrahasznosítás gondolata köré épül.

Kajtár Csaba

2018.03.07