Hódolat a tavasznak

Zenés irodalmi beszélgetés a győri könyvtárban

hodolat_a_tavasznak

2018. február 28-án a paksi Vak Bottyán Gimnázium képzőművészet tagozatos tanulói Fittné Szilvássy Ildikó tanárnő vezetésével egynapos kirándulást tettek Győrbe, hogy a város kulturális életével ismerkedjenek, és irodalmi-művészeti kapcsolatokat teremtsenek győri alkotókkal. A kirándulás egy komplex tehetséggondozó program része volt húsz képzőművészetben és szépírásban jártas gimnáziumi tanuló részére, akik „Önismerettel az alkotásért – alkotással az önismeretért” témakörben hoztak létre különféle technikákkal képzőművészeti, illetve különböző műfajú szépírói alkotásokat.

17 óra 30-kor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában Hódolat a tavasznak című zenés irodalmi műsor keretében megismerkedtek a győri Hangraforgó együttessel, melynek tagjai – Faggyas László és felesége, F. Sipos Bea – kedvenc költőiktől választott, általuk megzenésített versekkel szórakoztatták a megjelenteket, bemutatva, méltatva a szerzőket. A Győr-Moson-Sopron Megye Művészetéért járó Kormos István-díjas Hangraforgó együttes több mint egy évtizede a város legkiválóbb alkotóközösségei közé tartozik, rangos dalfesztiválok résztvevőjeként és rendezőjeként országos hírnévre tett szert. Műsoros estjei, havonta rendezett klubdélutánjai nagy népszerűségnek örvendenek. Magyar, elsősorban kortárs költők verseinek megzenésítésével valóságos missziót teljesítenek. Az együttes tagjai kiváló zenészek, nagyszerűen énekelnek, és művészvendégek meghívásával emelik előadásaik színvonalát.

A rendezvény másik főszereplője Gősi Vali költő, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) egyik tagja volt, aki három verseskötetében tallózva, néhány szép költeményének felolvasásával gyönyörködtette a vendégeket, ismertetve a kiváltó élményeket és megírásuk történetét is. A szerző alkotóútja 2011-ben kezdődött. Ekkor csatlakozott a GYAK-hoz, melynek Szárnyalás című Antológiájában már szép számmal szerepelnek versei. Ettől kezdve Gősi Vali alkotó útja rohamosan felfelé ívelt, a közösségben betöltött szerepe révén is a legkiválóbbak közé tartozott. Ma már a Győri Antológia szerkesztőbizottságának tagja, három önálló verseskötet (Hódolat a tavasznak, Halkuló hiány, Misztériumok) szerzője. Állandóan jelen van a különböző internetes portálokon, így a Facebookon is, nemcsak saját, hanem az antológiaközösség alkotótevékenységét is népszerűsítve ezáltal. Gyakori meghívott vendége a különböző nyugdíjas kluboknak és – nagyszerű versfelolvasó lévén – a kiállítás-megnyitóknak is.

Csáky Anna, az antológiaközösség vezetője és közös kiadványának, a Győri Antológiának felelős szerkesztője, valamint egyik szerzője Gősi Vali bemutatása kapcsán röviden ismertette az alkotóközösségről szóló tudnivalókat, annak évente megjelenő gyűjteményes könyvét, a Győri Antológiát, melynek 18., Bennünk ring a világ című kötetét a múlt évben vehették kézbe az olvasók. E valódi győri kiadvány különlegessége az igényes forma, a kiváló szerkesztés, a művek magas színvonala, sokszínűsége. A könyv győri, ill. Győr környéki írók, költők, képzőművészek, fotográfusok együttes munkája. A színes betétek, az alkotók portréi és rövid bemutatásuk mellett a három csatolt fejezet Vendégünk, Kilátó, Pályázóink írásaiból címmel ugyancsak az Antológia jellegzetességei közé tartozik. 2017-ben az alkotóközösség Győr Művészetéért díjat kapott, melyet nemcsak nagyszerű közös és egyéni kiadványaikért érdemelt ki, hanem a város kulturális életében végzett tevékenységéért: kiállítások, író-olvasó találkozók, ünnepi megemlékezések rendezéséért, az ország különböző részeiben és határainkon kívül működő alkotócsoportokkal való kapcsolatok ápolásáért is.

A műsorban felváltva szerepelt a Hangraforgó együttes és Gősi Vali. Faggyas László és F. Sipos Bea az általuk megzenésített versekkel, Gősi Vali saját alkotásainak felolvasásával szórakoztatta a fiatal vendégeket. A tanulók kérdéseikkel lehetőséget kaptak az előadókkal való beszélgetésre. Egymás után emelkedtek fel a kezek, és a bátor kérdezőket az alkotók könyvekkel, cukorkákkal, saját naptárakkal jutalmazták. A paksi gimisek magukkal vihettek néhány antológiát és Csáky Anna egy-egy verseskötetét is. Ezt követően ők szintén bemutatkozhattak, művészeti tevékenységükről mesélve.

A rendelkezésre álló idő gyorsan elszállt. A paksi diákok sok élménnyel gazdagodva elbúcsúztak vendéglátóiktól, és izgalommal készültek a nap egyik fő eseményére, a Győri Nemzeti Színházba való látogatásra.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.03.05