Sajtónapon az Ármány & szerelem

Soproni Petőfi Színház

arrmany_szerelem

Sajtónapon mutatkozott be az Ármány & szerelem című rockzenés játéknak a stábja a Soproni Petőfi Színházban. Papp Gyula – Demjén Ferenc – Sárdy Barbara művének bemutatója február 24-én lesz. A rendező Pataki András.

Pataki András rendező elmondta, hogy a zenés évadban egy rendhagyó jellegű kortárs ősbemutatót láthatnak a soproni nézők. Olyan érdekességgel, hogy nem Friedrich Schiller klasszikus művét viszik színpadra, hanem egy társulat életét bemutatva tekintheti meg a közönség, miként készül a főpróbahéten egy vidéki színház az Ármány & szerelem rockopera előadására. Csak a dalok hordozzák a történetet. Hozzáfűzte: a közönség szeret a kulisszák mögé bepillantani, ez tapasztalható a színházi nyílt napokon, s készültek ilyen jellegű előadások, tévésorozatok is. Ők most olyan európai, magyar színházi jelenségekről is beszélnek, érintik azokat, amelyek az intézményi működés, az emberi viszonyok, kapcsolatok bemutatása mellett egyetemesek, jelen idejűek lehetnek bármilyen társulat életében. 

A zeneszerző Papp Gyula és a szövegkönyvet író Sárdy Barbara örül annak, hogy a soproni társulattal valósulhat meg ez az ősbemutató, rengeteg munkát szeretetet rakott bele a stáb, és nagy izgalommal várják a bemutatót. Az előadás zenei anyaga a premierre cédén jelenik meg az NKA támogatással. A dalszövegeket Demjén Ferenc írta. A számok pop, rock, blues, funky, rap stílusban szólalnak meg, s akad köztük egy menüett is. A koreográfus Demcsák Ottó azt emelte ki, igyekeztek azt is megmutatni, hogy milyen emberfeletti munkával, küzdelemmel, erőfeszítéssel jön létre egy előadás, amely az alkotói boldogságot kereső művészek lelkét is ábrázolja. A karakterekre jellemző mozgásvilág kialakításban Rovó Péter, a Sopron Balett táncosa segítette a rendezőt. 

A sajtónapon a főbb szereplők: Papp Attila, Békefi Viktória, Füredi Nikolett, Szőcs Erika, Szomor György, Kósa Zsolt, Ács Tamás beszélt az újságíróknak, tévéseknek a szerepeikről, arról, miként érzik magukat a valódi főpróbahéten.

A produkcióban Savanyu Gergely alakítja a Rendezőt. Ő az előadásból idézett monológjával beszélt a darabról, s így próbálta érzékeltetni a produkció színház a színházban jellegét: „Friedrich Schiller két drámát olvasott Shakespeare-től, miközben az Ármány és szerelem megírásán dolgozott: a Rómeó és Júliát, valamint az Otellót. A téma teljesen klasszikus, ennélfogva örök érvényű, hiszen amíg ember az ember, a szerelem hatalmas, és a szerelem nem járhat féltékenység nélkül. Több mint kétszáz éve írta Schiller ezt a darabot. Ő maga egyébként polgári szomorújátéknak titulálta. A mi rock-átiratunkban kiemeljük, hogy az azóta eltelt időben csak az eszközök változtak, az emberi jellemek és a viszonyok aligha. Mi civilizációs fejlődésnek nevezzük, hogy az életünk felgyorsult. Pedig ez mit sem változtat azon, hogy olykor halálosan szerelmesek vagyunk, vagy őrülten féltékenyek. Az előadáshoz 21 dal készült.”

Varga Róbert
Fotó: Torma Sándor

Soproni Petőfi Színház

2018.02.23