A halhatatlanságra vágyó királyfi

A Vaskakas Bábszínház új bemutatója

a-halhatatlansagra-vagyo-kiralyfiA halhatatlanságra vágyó királyfi című magyar népmeséből készült előadást 2018. február 18-án láthatták először az érdeklődők a győri Vaskakas Bábszínházban. A neves alkotógárda munkájának köszönhetően egy igazi remekmű került bemutatásra. Egyszerre tündérmese és emberi útkeresés, kacagtató és elgondolkodtató, humoros és mégis mélyen megérintő alkotás.

Az embert mindig foglalkoztatta a halhatatlanság kérdése, az elmúlás „kijátszása”, az örök élet elixírjének keresése. De vajon tényleg vágyódunk-e az öröklét után? Hogyan élnénk a halhatatlanság birtokában?  Nem fogna-e el bennünket az unalom, mint múlandó életünkben is oly sokszor? Nem jönne-e el a pillanat, amikor feladjuk, amikor már nincs erőnk és kedvünk tovább keresni utunkat? Félünk-e az elmúlástól, vagy az élet egy szeletének tekintjük? Ez a csodálatos alkotás ilyen kérdéseket boncolgatva készteti a nézőket gondolkodásra, talán egy kicsit saját életünk átértékelésére is.
Zseniális, hiszen mindezt mese formájában élhetjük át: dalban, rímekkel, tánccal, humorral és lendülettel átszőve. A komoly gondolatok ellenére az előadás a gyerekek számára egy látványos, humoros, néptánccal tarkított, zenés mese élményét nyújtja, ami nem mentes a felnőtteknek szánt humortól sem. A halál és a halhatatlanság „emberi”, játékosan évődő szócsatái alatt kicsik és nagyok egyaránt kacajra fakadnak. A dalba öntött, eredeti, szép gondolatok nagyon találóan belesimulnak a történetbe. A szereplők örök érvényű igazságokat fogalmaznak meg: „Az élet a fontos”; „Addig van élet, míg tartalma van”.

A mi királyfink (Horváth Márk) bizony unja magát, hiszen egy békés nyugodt országban él. De természetesen meghalni sem akar, így apja kérése ellenére elindul megkeresni a Halhatatlanságot. Makacs kitartással járja útját, miközben a Halál (Kocsis Rozi) és a Halhatatlanság (Markó-Valentyik Anna) folyamatosan figyeli őt. Hősiesen ellenáll a Sas király kísértésének, aki lányát és 100 év gondtalan életet kínál, majd a Középső-Birodalom királyának is, aki szintén lányát ám 300 évet ajánl fel hősünknek. A Kék-Birodalomban már a szép királylány mellé 500 évnyi élet a jutalom. Ám hősünk - némi habozás után - tovább indul a Halhatatlanság országába, ahol reményei szerint az örök élet és örök szerelem vár rá. 1000 évet tölt el ebben az örökké napsütötte birodalomban, de bármilyen hihetetlen, itt is elunja magát, és mikor álmában megjelenik az édesapja, szívében máris megszólal az otthon hívó szava. 
Hazájába visszatérve azonban a robotok világában találja magát, amivel ő már nem tud azonosulni, bármennyire szeretne is. Édesapja után érdeklődve megtudja, hogy távozása után a szíve megszakadt bánatában. Így lelkiismerettől és kiábrándultságtól űzve indul vissza halhatatlan szerelméhez, bízva abban, hogy bocsánatot nyer. Végül az örökké civódó Halál és Halhatatlanság döntésére bízza sorsát.

Végül hogyan lesz a kitartó, örök útkereső hősünkből fényesen ragyogó csillag a kék égbolton?  Mindenki megtudhatja, aki ellátogat A halhatatlanságra vágyó királyfi című előadásra, melynek szövegkönyvét Szálinger Balázs (József Attila-díjas) írta. Szűcs Edit jelmezei és Cziegler Balázs díszletei fantasztikus látvánnyal ajándékoznak meg. Tarr Bernadett zeneszerző, Fitos Dezső koreográfus, Nagy Orsolya dramaturg és Markó Róbert rendező munkája eredményeképpen egy fantasztikus mese látható a Bábszínház repertoárján. A sokoldalú színészi játék megkoronázza az előadást. Főglein Fruzsinát és Szúkenyik Tamást több karakter megformálásában is láthatjuk. Az alkotók és előadók együttes munkájának köszönhetően egy igazi tartalmas előadásnak lehetnek élvezői gyerekek és felnőttek egyaránt.

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.02.20